Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ut i vildmarken med Billgren

Metspön, skidspetsar, uppklippta ringar och löständer.
När Helene Billgren tecknar minnen av campingliv är idyllen inte ohotad.
I sommar visas hennes grafiska bilder på Hjortnäs Handel Galleri.

Helene Billgren är främst förknippad med teckning och måleri. Men inför en utställning på Grafikens hus i Mariefred för två år sedan gjorde hon en serie grafiska bilder, bilder som aldrig hann visas eftersom utställningen brann ned med huset i mars 2014.

Nu har Billgren återskapat flera av verken i screentryck och fotopolymer och arbetat vidare med dem. Gjort tillägg i form av kolteckningar, måleri och kollage med hjälp av metallbitar, fransar och pappersklipp.

I Billgrens bilder pågår en berättelse som vi får se mer eller mindre tydliga utsnitt av. Vi anar ett vildmarksliv, en familj som campar i det fria. Attribut som skidor, stavar, metspön och gran- och tältsiluetter kan urskiljas i landskap med höga berg och vattendrag.

Billgren befolkar sina landskap med gestalter, främst flickor, som vänder ryggen till. Till och med hästarna tecknas med rumpan mot betraktaren. Det är som att vi inte riktigt är medbjudna, att det är ett avgränsat minne vi får ta del av. Det naiva uttrycket krockas mot mörkare element, tandrader som utan förankring i bilden dyker upp till synes slumpmässigt. Uppklippta ringar, som en förebådelse om uppbrott och mörk dimma som väller in i två av bilderna och tecknar en dystopisk värld.

Ett tjugotal verk ingår i en fin hängning i de tre rummen i Agneta Kallurs galleri som öppnar igen efter ett sabbatsår. I sommar med två utställningar. Förutom Billgrens konst i det stora galleriet visas en parallell utställning i härbret som öppnar den 2 juli, "Spår" med foto, video och skulptur av Brita Olsson, Hans Esse Esselius, Karin Grönlund och Marie Grönlund. De fyra konstnärer har alla arbetat tätt med Kjartan Slettermark. Konstnären som dog 2008 ställde ut i Hjortnäs och var en pionjär inom både performance och konstaktivism. I utställningen fortsätter konstnärerna att bygga på hans kosmiska Kjartanistan.

Fyra lördagar i sommar ger galleriet dessutom kultursalong med temat yrkesliv och vägval. Först ut, 9 juli, är konstnären och landstingets konsulent, Jordi Arkö.

LÄS MER: Från DT kultur