Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uschi laddar om i Mora

Uschi Disl, från Tyskland, är en världens bästa skidskyttar genom tiderna på damsidan.
Nu har hon och sambon Thomas Söderberg och de två barnen bosatt sig i Mora.
– Vi trivs otrolig bra, säger Uschi.

DT-sporten gjorde ett besök hos paret i deras vackra hem, Djosgården, i Kråkberg norr om Mora.

Thomas och Uschi köpte gården för fem år sedan, men har bara bott där i ett år.

– När vi såg huset på nätet ville vi ha det direkt, säger Thomas och Uschi.

– Vi sa att vi provar ett år och bo i Mora, men vi blir kvar, säger Thomas.

– Vi trivs otroligt bra. Vi bodde i Österrike tidigare och där var tomten åtta gånger tio meter. Barnen kunde knappt ligga på tomten. Här finns det hur mycket utrymme som helst, säger Uschi och skrattar.

Och skrattar gör hon ofta denna glada tyska.

Att det blev Österrike för paret har sin förklaring.

– Jag bodde och tränade i Ruhpolding i två år, men jag blev tvungen att flytta till Österrike. Det blev för mycket, folk kom och ringde på dörren, ibland fyra fem gånger om dagen, bara för att prata eller få se mig. Jag kunde nästan inte visa mig ute, säger Uschi.

I dag har Uschi och Thomas eget företag. Uschi jobbar mot sina sponsorer och är ute och håller föredrag. Thomas jobbar kvar som vallare åt det norska skidskyttelandslaget. Ett uppdrag han haft de senaste tolv åren. Innan uppdraget i Norge var han svensk vallare under Magdalena Forsbergs storhetstid.

– Jag har mycket att göra. Jag kommer också att jobba ihop med Grönklitt. Nästa vinter ska vi ha en skidvecka där uppe, säger Uschi.

Vårt samtal kommer in på svenskt skidskytte som inte rosat marknaden direkt, och paret Disl/Söderberg vill av naturliga skäl inte vara allt för hårda i sin kritik.

– Jag vill inte såga när jag inte riktigt vet vad de gör, säger Thomas.

– Synd att det inte fanns några tjejer som kom upp när Helena Ekholm slutade. Men å andra sidan var det ingen som räknade med att hon skulle sluta så tidigt, säger Uschi.

Uschi, du har en lång och imponerande meritlista. Vilken medalj rankar du högst?

– Det går inte att säga. Mina individuella VM-guld väger förstås tungt, OS-medaljerna är också speciella även om jag inte har någon individuellt OS-guld, men två guld i stafett. Jag var sju tiondelar från guldet vid OS i Nagano i sprint.

När du tänker tillbaka på din karriär, vilka känslor får du då?

– Jag har haft en kanonkarriär med 16 år i landslaget. Jag har bara bra minnen. När jag är ute och håller föredrag om min karriär kan det i bland bli känslomässigt starkt. Och i slutet av karriären träffade jag Thomas, det var det bästa.

Uschi, har du någon kontakt med Magdalena Forsberg?

– I bland via mejl och Facebook.