Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

* USA-val utmanar svensk mångfald

Släktbanden till USA och erfarenhet av att leva i landet gör att presidentvalet 6 november för många av oss i Dalarna inte upplevs särskilt avlägset. Ändå är det så att amerikaners och svenskars politiska tänkande kan skilja sig rätt rejält åt, all globalisering och svensk-amerikanska rötter till trots.

Svårsmält för många svenskar är den amerikanska värdekonservatismen, familjevärderingarna, kristendomens och den personliga trons betydelse, den omfattande abortkritiken utifrån FN-stadgans andra artikel om varje människas grundläggande rätt till liv samt framhävandet av USA som en stor nation och frihetens land.

Hit hör också ämnen som amerikaners obändiga frihetslängtan, evig skattekritik, självklara patriotism, militära stolthet samt tilltro till att den egna nationen bär en gudagiven uppgift att ta på sig bördan att leda den fria världen och västerländska kristna civilisationen.

Många amerikaners skepticism till välfärdsprogram, men stöd för liberala vapenlagar och dödsstraff, är en annan skiljelinje till oss svenskar. I USA kan myndigheter och huvudstaden Washington uppfattas som närmast det onda inkarnerat men inte heller vi gillar centralisering av lagstiftningsmakt, fast då till Bryssel och EU.

Med en blandning av förtjusning och rysning ses hos oss USA som mångfaldens nation. Här finns den stora mångkulturella smältdegeln, möjligheternas land, de religiöst toleranta, förenade i fosterlandskärlek och medborgaranda som överbryggar de olika bakgrunderna.

Lika mycket finns där också hos oss mörka bilder av USA om mångfaldens utmaningar och svårlösta fakta: ett land bestående av parallella nationer, begränsad rasblandning när det kommer till äktenskap och familjebildning, en i generationer bestående misstro till varandra över ras- och etniska gränser, segregerade städer och samhällen där ras, etnicitet, utbildningsnivå, ekonomiska villkor och klasstillhörighet ofta hör samman och bildar höga barriärer.

Jämfört med livet i Dalarna och den svenska verkligheten påminner USA-valet oss om annorlunda synsätt på tillvaron än de etablerade hos oss – i sig en nyttig påminnelse om att mångfald kräver tolerans, förståelse, inlevelseförmåga och empati med andra.

Lennart Sacrédeus

från Mora var tidigare kristdemokratisk riksdagsman och europaparlamentariker i utrikesutskottet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel