Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

USA på väg mot ett vägskäl

Den 6 november ställs Barack Obama mot Mitt Romney när USA går till val.
Att USA står inför ett vägskäl märks i bokutgivningen. Ola Wihlke har läst tre av böckerna.

Annons

När Barack Obama blev president 2008 räknade många ut republikanerna, men högern började snart mobilisera, inte minst den så kallade Tea Party-rörelsen, och republikanerna vann storstilade segrar redan i kongressvalet 2010. Det politiska klimatet är idag mer polariserat än på länge, det råder krisstämning, och höstens val ser ut att bli ett ödesval.

Att det är val i höst märks tydligt i bokutgivningen, rader av svenska böcker om amerikansk politik och samhällsliv har kommit ut. En av dem är Peter Kadhammars Route 66, i vilken han rapporterar från resor längs världens förmodligen mest besjungna och romantiserade bilväg.

Kadhammar hade med sig John Steinbecks Vredens druvor på resan, den klassiska skildringen av familjen Joads kamp under 30-talets depression. Joads reste längs Route 66 från Oklahoma i öst till Kalifornien i väst och Kadhammar följer dem i spåren. Alla skillnader till trots, familjen Joad finns fortfarande, hävdar Kadhammar. Han gör nedslag i småstäder och pratar med folk på bensinmackar, härbärgen och på enklare syltor. Ett stopp görs i en stad som hyser drygt tjugo tomma motell samtidigt som hemlösheten slår rekord.

I en annan stad besöker Kadhammar en pantbank överbelamrad med allt från sadlar till arbetslösa hantverkares verktyg. Han besöker USA:s tuffaste sheriff, som inrättat ett fängelse där internerna får bo i tält. Kadhammars USA ligger långt ifrån överflödets Wall Street, men han möter inte många som klagar. Det är upp till var och en att klara sig, och den amerikanska drömmen lever. Däremot möter han en hel del personer som avskyr Washington.

Det är gott om gripande berättelser om människor som kämpar för att få det att gå ihop, men det är ändå något som inte riktigt funkar med den här reportageboken. Den är trevlig att läsa men är som lite förströdd och fungerar bara undantagsvis som större berättelse med allmängiltig tyngd. Man får aldrig riktigt känslan av att det var viktigt att resa just den här sträckningen av Route 66 för att ta tempen på dagens krisdrabbade USA. Steinbeck och Vredens druvor står ofta snarare i vägen för förståelsen av dagens kris än gör den mer begriplig.

 

Mikael Törnwall, som bevakat de två senaste valen för Dagens Industri, har i sin bok, USA vid ett vägskäl, haft mer folkbildande ambitioner. Han börjar pedagogiskt med att skildra det politiska klimatet och det politiska systemet i USA. Ett särskilt avsnitt handlar om konstitutionen, som många amerikaner verkar ha ett lätt neurotiskt förhållande till. Han skildrar krisen, dess ursprung i bolånekrisen och jämför med tidigare kriser.

Bokens kapitel är korta och handlar om den amerikanska vänstern respektive högern, om mediernas och religionens roll i politiken och om sjukvården och utbildningssystemet. Amerikanarna betalar mest för sin vård, men är inte friskare än i andra länder. Internationella jämförelser mellan skolelevers resultat blir allt mindre smickrande för USA. Törnwall visar också på flera faktorer som gör att USA rankas förvånansvärt lågt bland världens demokratier.

Bitvis blir bilden av USA också i denna bok ganska mörk, men Törnwall är sällsynt nyanserad. Han borrar djupare i statistiken än vad som är vanligt i det snabba nyhetsflödet. Vanligtvis gör det att medelamerikanen framstår som mindre extrem och mer lik oss svenskar. USA vid ett vägskäl är fullmatad med intressanta fakta och smarta analyser och är en riktig sidvändare.

 

Journalisten Martin Gelin, bosatt i New York sedan drygt tio år, imponerar kanske mest med sin omfångsrika studie Den amerikanska högern. Det är en oerhört initierad och detaljrik skildring av högerns radikalisering sedan Dwight D Eisenhower fram till och med Mitt Romney.

Gelin framhäver att högern räknats ut många gånger tidigare, men att nederlagen har följts av just mobilisering, come back och ett litet men bestämt kliv högerut. Det var exakt det som hände i kongressvalet 2010. Det republikanska partiet står idag längre ut till höger än någonsin.

Gelin skildrar en brokig rörelse av rörelser som rymmer allt från den kristna högern och Tea Party-rörelsen till unga nyliberaler kan allt om Ayn Rand och Hayek och näringslivets slipade lobbyister på K Street. Alla kan de enas kring två saker – låga skatter och en så liten statsapparat som möjligt.

Gelin har läst drivor av böcker, rest runt i USA och intervjuat mängder med personer, bland andra aktivisten och självutnämnde chefsideologen Grover Nordquist. Han har kanske gjort mer än de flesta för att elda på högerns revolutionära glöd, för att driva det republikanska partiet långt ut på högerkanten. I ett berömt uttalande har han sagt att han vill göra staten så liten "att den går att dränka i ett badkar".

Obama har visserligen regerat från mitten, men avståndet till republikanerna är långt. I bokens efterord skriver Wihlke apropå det: "Nästan alla jag talar med i DC, försommaren 2012, är överens om att vi kommer att få utstå en tid av politiskt kaos i USA". Gelin är en mycket god berättare, extremt kunnig, och hans analyser är spänstiga, men sällan tvärsäkra. Han skriver om amerikansk politik med smittande entusiasm och gör den riktigt, riktigt spännande.