Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Urpremiär – burmesisk konstnär skapar något i genomskinlig plastkub

På fredag blir det urpremiär i Arkivhusets park, en föreställning som visats varken förr eller senare i norra Europa.
Det är bildkonstnären Kolatt från Burma som ska skapa ett verk, enbart för Arkivhuset.
– Det är för att Smedjebacken är världsberömt förstås, säger Jan Axel Nordlander och skrattar.

Fast det handlar nog snarare om att Nordlander själv är en sammanhållande länk mellan Västerbergslagen och Burma.

– Jag har varit diplomat och arbetat på UD i många år, och lärde känna Kolatt i Yangon för snart två år sedan eftersom han förestod ett galleri som vi ville samarbeta med.

– Burma har ju varit en militärdiktatur i ett halvt sekel, men det mildrades för två år sedan. Tidigare har all konstutövning varit politisk och handlat om kritik och protester, nu sedan generalerna avgått puttrar det upp en konstnärlig energi, som en spinoff, säger Jan Axel Nordlander.

Kolatt är känd som performanceartist och bildkonstnär i Sydostasien. Under sommaren är han Konstnärsnämndens stipendiat i Sverige under några månader.

Han fokuserar på HBTQ-frågor och problematiserar den konservativa synen på kön och identitet i Burma. Och Kolatt är en av flera artister från Burma som deltar i en stor utställning på Färgfabriken i Stockholm som öppnar den 8 september.

Jan Axel Nordlander är rådgivare i diplomatiska frågor åt konsthallen Färgfabriken som ordnar utställningar kring konst och arkitektur, och fokuserar på biståndsprojekt.

– Jag träffade Kolatt i Stockholm och lånade med honom hit till Smedjebacken, säger Nordlander som är ordförande stiftelsen som driver Arkivhuset, där det också pågår flera utställningar under sommaren, bland annat en om vad Kalle Anka och Bamse har på väggarna.

Vad händer på fredagen den 5 augusti klockan 20 i Arkivhusparken?

– Det ska bli en överraskning. Vi har tillverkat en genomskinlig platskub i trädgården, och innanför denna fyrkant ska Kolatt skapa ett bestående konstverk, fast inte genom att stå och måla en tavla. Vi vet inte riktigt vad det blir, säger Jan Nordlander.

På fredagen är även utställningarna öppna till klockan 20, och därefter till och med den 14 augusti.

LÄS fler kultur-nyheter här.