Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uppskattad lärare måste lämna landet efter sex år - "En förlust för Sverige"

Han är uppskattad som lärare i Ludvika och försörjer sig själv sedan två år. Nu får Maichael Maina inte stanna i Sverige. Migrationsverket har dragit in alla hans identitetshandlingar. "Jag vet inte vad jag ska göra", säger 25-åringen.

Ett stilla regn faller över villaområdet. Men Maichael Maina känner stark oro.

Han har knappt sovit eller ätit det senaste dygnet. I sin egen bostad vågar han inte vara kvar. DT träffar honom hos en vän.

Maichael Maina vet inte vad som ska hända med jobbet på Kyrkskolan, med de 22 000 kronor han satsat för att ta körkort, med drömmen om ett liv som lärare i Dalarna…

Händerna i knät, rösten samlad. På tydlig svenska berättar han om sin bakgrund med start 2010.

Som nittonåring kommer han till Sverige från Kenya. Han söker skydd på grund av homosexualitet. I Kenya riskerar han fjorton års fängelse om han öppet visar kärlek, säger Maichael Maina.

- Och om jag blir utsatt för hatbrott får jag ingen hjälp. Polisen tycker att jag får skylla mig själv.

Det räcker inte som skäl. Migrationsverket avslår ansökan om uppehållstillstånd.

Med hjälp av advokat överklagar Maichael. Han lär sig svenska, läser in gymnasiekompetens och behörighet till universitetsstudier.

Han får nya avslag om uppehållstillstånd.

På undervisningen i svenska för invandrare blir Maichael Maina anlitad som stödlärare. Det leder senare till tjänsten som lärare i svenska på Kyrkskolan, för barn med invandrarbakgrund.

Sedan sex år anmäler sig Maichael Maina regelbundet på Migrationsverkets kontor. Där har han förnyat sin legitimation, LMA-kortet.

I torsdags fick han inte sitt kort tillbaka. Lagen om mottagande av asylsökande är nu skärpt. Eftersom Maichael Maina saknar uppehållstillstånd och inte längre kan överklaga måste han omedelbart lämna landet.

- Allting snurrade. Men jag ville inte ställa till något liv.

Du har i omgångar fått nej till uppehållstillstånd? Trodde du ändå på ett positivt besked?

- Jag har ju försökt att leva ett vanligt liv. Jag har jobb och försörjer mig själv utan bidrag. Jag tänkte att det måste spela roll.

Han sätter sitt hopp till möjligheten att få stanna genom arbetstillstånd. Men det kräver resa till Kenya och ansökan därifrån.

- Jag vet ju inte hur lång tid det kommer att ta. Och om jobbet finns kvar då.

På telefon pratar DT med Kristina Karlsson, tidigare rektor för VBU vuxenutbildningen. Hon var den som först anställde Maichael Maina.

- Vi visste att han inte hade uppehållstillstånd. Men det blev ju så bra. Han är mycket uppskattad av både elever och personal.

Kristina Karlsson vill inte kommentera Migrationsverkets skäl.

- Men jag tycker att det är en förlust om Sverige inte kan behålla en så duktig och ödmjuk person.

DT har sökt Migrationsverket som inte uttalar sig om enskilda fall.

Läs mer:

Nya lagen om mottagande av asylsökande, LMA,

Utvisad barnfamilj bodde fem år i Falun

100 ansikten - DT:s serie om människor på flykt