Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Upprustning av milstolpar i Mora

I en skrivelse till Moras kulturförvaltning från Ove Eriksson på Miljöenheten, avdelning trafik och miljö vid Vägverket framgår att Vägverket avser att göra en renovering av milstolparna i Mora under året.

"I samband med det arbetet kommer vi att till sommaren anlita en stensättare, Erik Andersson från Järvsö, som är mycket duktig på kallmurning", skriver Ove Eriksson.

Han uppger bland annat att Vägverket återuppbygger det milstensfundament som rasat på vägen mellan Gesunda och Ryssa.

Ove Eriksson uppger att det på Mora kommuns arbetscentral finns ytterligare två färdigrenoverade milstolpar, som inte satts tillbaks på ursprungliga platser i Vattnäs respektive vid Strandens skola.

"Eftersom de inte är placerade längs statliga vägar är det inget som ingår i vårt planerade arbete", fortsätter Ove Eriksson.

Enligt Ove Eriksson finns det möjlighet för kommunen att samordna insatserna med Vägverket och anlita samma stensättare som Vägverket tagit in.

Kostnaden för att mura upp ett fundament lär ligga på 10 000-15 000 kronor plus traktamenten.

När det gäller framtida skötsel av milstolpar längs det statliga vägnätet så finns de uppdragen med i Vägverkets ordinarie skötselupphandlingar. Det innebär bland annat manuell röjning och slåtter tre meter runt varje stolpe samt årliga besiktningar.

Det var för tio år sedan som flera milstolpar restaurerades i Mora i ett projekt bekostat av länsstyrelsen och vägverket.

Ett omfattande arbete som utfördes av specialutbildad personal. Rosten avlägsnades genom blästring på de åldriga stolparna, sedan blymönjades stolparna och målades med linoljefärg i en mörkt grafitgrå ton. Inskriptionen fick en målning i guldockra ton.

Det restaurerades 34 milstolpar i Mora.

Initiativet togs ursprungligen av en framtidsförening i Bergkarlås-Risa som av egna medel rustade upp byns gemensamma milstolpe under mitten av 1990-talet.

Ola Grudin från folkpartiet nappade på initiativet och väckte en motion i fullmäktige om fortsatt upprustning av kommunens övriga milstolpar. Länsstyrelsen och Vägverket trädde in som finansiärer med 155 000 kronor tillsammans.

Rent historiskt sattes milstolparna med stenfundament upp i Mora och Sollerö socknar år 1836 och ersatte stolpar, som var tillverkade i förgängligt trämaterial. Annars hade milstolparna sin upprinnelse i 1649 års gästgivarförordning. De äldsta stolparna är från 1652 och ett par exemplar av den årgången finns bevarade i Dalarna.

I Mora förekommer två olika typer av utsmyckning på stolparna. De med krona och vapen har gjutits i Siljansfors skogsmuseum. På Sollerön saknades krona och vapen på stolparna. Förklaringen är att de troligen gjutits på ett eget gjuteri i Gesunda.