Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Upprörda pensionärer demonstrerade mot nedläggningen av Mjuka linjen

Vid lunchtid på torsdagen samlades ett trettiotal pensionärer utanför Hemköp i Falun. De ville demonstrera mot nedläggningen av Mjuka linjen.

Som DT tidigare har berättat har kommunen beslutat att busserbjudandet Mjuka linjen ska upphöra från och med mitten av augusti. Orsaken till beslutet är att att kommunen behöver spara pengar. Detta har upprört många äldre i Falun. Under torsdagen samlades ett trettiotal utanför Hemköp för en spontan demonstration. Två av de demonstrerande är Solveig Arons, som företräder PRO och Baltzar de Maré. De båda hävdar att indragningen av busslinjen drabbar dem. Baltzar de Maré tycker att kommunens poliker inte har hörsammat de äldre i tillräckligt stor utsträckning innan de tagit beslutet.

– Politikerna har varit mycket dåliga på att stå upp för de gamla här i stan. Det får de faktiskt börja göra nu, säger Baltzar de Maré.

– Det är oerhört många människor som är beroende av Mjuka linjen på grund av ålder och handikapp. Ja, överhuvudtaget för att det är lättare att ta sig fram, flikar Solveig Arons in.

Genom att spara in på Mjuka linjen kan Dalatrafik förtäta trafiken mellan Borlänge och Falun. Tanken är också att införa fler avgångar under högtidshelger. Istället för Mjuka linjen hänvisas Mjuka linjens resenärer till färdtjänst.

– Mjuka linjen har inte utnyttjats av tillräckligt många resenärer för att vi ska kunna ha kvar den. Det är som sagt en del av det här besparingskravet vi måste följa, har Dalatrafiks vice vd Bengt Benjaminsson tidigare sagt till DT.

För Baltzar de Maré och de andra demonstrerande verkar dock kampviljan inte ha slocknat. Samtidigt oroar sig de äldre över vad den kommande vintern kommer att innebära.

– Blir det mycket snö i vinter igen, hur ska man då klara sig? Det enda sättet är väl att man låser in sig i sin lägenhet. Det är väl vad polikerna vill, slår Baltzar de Maré fast .