Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Upprörd stämning på möte

Förseningar till jobbet, barn som inte kommer till skolan och äldre som inte kan gå på sina läkarbesök i Falun.
Problemen var många när Sundbornsborna fick ställa sina frågor till Dalatrafiks ledning.

Annons

Under onsdagskvällen hade Sundborns sockenråd bjudit in bybor och representanter från Dalatrafik och Trafik- och fritidskontoret för ett informationsmöte om det nya bussystemet som börjar gälla på måndag. Många i Sundbornstrakten har varit oroade över situationen och ansett att det blivit klara försämringar.

– Vi har tagit mot många samtal från personer som inte vet hur de ska komma till jobbet, skolan eller sjukhuset, säger Britt Källström, Sundborns sockenråd.

Lokalen Träffpunkten i Sundborn var full till sista stol och stämningen var från och till upprörd. Många frågor berörde den brist på information om skolbussarna, bland annat hur gymnasieungdomarna ska kunna ta sig in till Falun på måndagen när skolorna börjar.

Henrik Öijer, trafikplanerare för Falu kommun på Dalatrafik kunde informera om att en skolbuss ska gå från Sundborn 07:43 på morgonen.

– Hur ska vi kunna veta det? var det många personer i lokalen som undrade.

– Vi har varit sena ut med information, den kommer, svarade Henrik Öijer.

Problemet med den skolbussen ansåg flera mötesdeltagare var att den redan ska vara framme på Lugnetgymnasiet klockan 08:20, vilket menades vara en orealistisk tid. Samtidigt kritiserades faktumet att endast elever på de kommunala skolorna Haraldsbo och Lugnetgymnasiet kunde nyttja bussen. Andra elever kommer försent.

– Visar det sig att tiden inte räcker till, kommer korrigeringar att göras. Kommer inte alla elever få plats på bussarna får kompletterande fordon stötta upp, säger Bengt Benjaminsson, vd på Dalatrafik.

I nuläget verkar det inte heller som att de personer som från sina hem i Svärdsjö-omårdet kommer kunna fortsätta ta bussen in till arbetet på Falu Lasarett. En service som har fungerat i 30 år.

– Ingen kan komma in till sjukhuset när de jobbar natt och de kommer försent på morgonen. Det måste ske förändringar, det här är inte det minsta genomtänkt, det är horribelt, säger en man vars fru arbetar inom vården.

Även boende i Rupstjärn var missnöjda över att deras barn numera måste gå till busshållsplatsen i Kårtäkt. Det är en sträcka på ungefär 1.3 kilometer på en oupplyst landsväg utan trottoar. Många föräldrar ville inte släppa iväg sina barn på måndag.

– Det kan bli möjligt att bussen kan stanna i Rupstjärn, säger Trafikplaneraren Henrik Öijer.