Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Upplev Annas vilda design

Om unga designern Anna Spånbergs rötter i Särna råder det ingen tvivel. Det handlar om det vilda med inspiration från skog, fjäll, jakt, fiske med en krydda av skoter. En bakgrund som gav Anna chansen att få företräda Sverige i Riga i tävlingen för bästa unga mode designer. Väl där belönades hennes "Collection Into the Wilderness" med att hon också får delta i Krakows "Fashion week". Nu öppnar också Anna sin utställning på Lomkällan i Särna.

Collection Into the Wilderness är Annas examensarbete efter åren på Beckmans modeskola. Utställningen med hennes designade kläder, som hon också sytt själv, gjorde att hon fick företräda Sverige i Riga i en tävling för unga designers. Där fick hennes vilda kläder favoritpriset, en biljett till den stora modeveckan i Krakow nästa vår.

Att beskriva Annas design är fel, den ska upplevas, och det går nu att göra i Särna, i skogsmuseet Lomkällans utställningslokal Skogshalla. Där delar de vackra gamla särnakläderna nu uppmärksamhet med Annas moderna, men särnainspirerade design.

– Det handlar om skinn och naturliga material, inspirationen har jag hämtat från mitt intresse från jakt och fiske och vildmarken runt Särna där jag växt upp, berättar Anna, medan hon lägger sista handen vid utställningen.

Utställningen av kläderna ramas in av malungsfotografen Magnus Kvicks foton.

– Vi hade med oss en modell och fotograferade i den miljö jag uppskattar, som vid Njupeskär, myrar och på Nipfjället, berättar Anna om de stora fotona som visar kläderna i den miljö där inspirationen hämtats ifrån.

– Jag hoppas kunna bidra med inspiration och visa hur material och mönster kan fungera tillsammns, säger Anna.

Att Annas unika sätt att hantera material och mönster redan gett henne ett jobb i modebranschen är inte så förvånande.

- Jag jobar sedan ifjol som designer på Jofama i Malung och får då jobba med väldigt spännande projekt och inte minst med skinnprodukter, säger Anna Spånberg.

– Att få göra den här utställningen under sommaren här hemma i Särna och på Lomkällan är jätteroligt, säger Anna Spånberg, som planerar vernissagen långt efter det att utställningen nu öppnats.

– Vernissage blir det i samband med Marknadsdagen under Särna festvecka, säger Anna Spånberg.