Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Madeleine driver bed and breakfast i gammal patronvilla: "Här firar vi riktiga Madicken-jular"

Madeleine Granvik älskar gamla hus med karaktär. Hon har ägt tre samtidigt. Och på sin "lediga tid" driver hon ett bed and brekfast i sitt fritidshus, en tjusig patronvilla vid Dalälven i Söderfors.
– Här firar vi riktiga Madicken-jular, säger hon.

Annons

TV: Följ med in i den julpyntade patronvillan i Söderfors.

Om det var möjligt skulle Madeleine Granvik ha en hel samling med gamla hus. Nu bor hon i ett äldre trähus i Uppsala och har ett fritidshus i Söderfors från år 1900. Sommarhuset med snickarglädje och två punchverandor i Öregrund har hon precis sålt.

– Det var mitt första hus. Jag köpte det när jag var 29 år. Det var charmigt men opraktiskt. Konkurrensen från de andra husen blev för stor, säger hon.

För åtta år sedan köpte Madeleine och hennes dåvarande sambo det 250 kvadratmeter stora tvåvåningshuset i Söderfors för att ha som fritidshus. En vacker brukspatronvilla i herrgårdsstil.

– Det var verkligen inte vackert när vi köpte det. Allt var omgjort på 70- och 80-talet. Tapeterna var trasiga, det fanns inga lister och i matsalens parkettgolv var det ett stort hål rakt ned i grunden.

Men Madeleine kunde se husets potential.

– Jag såg ett stort hus med stora rum. Det fanns snygg fiskbensparkett och alldeles utanför flöt älven. Och huset var billigt.

De inledde ett omfattande renoveringsarbete och fixade golv, väggar, tak, lister och installerade bergvärme.

– Jag älskar gamla hus, att renovera och inreda dem. Vi har försökt återskapa en stil som bättre passar husets karaktär med breda lister och tidstypiska tapeter.

Huset byggdes år 1900 och ligger vid älvkanten och mittemot det gamla järnbruket med anor från 1600-talet. Innan villan byggdes stod här Söderfors första skola.

Vad är det med gamla hus som du gillar så mycket?

– Människor är olika. Vissa känner den här gamla charmen, det känns i kroppen, medan andra inte alls förstår det och kan tycka att gamla hus är dragiga ”spökhus”  Jag tycker oftast att det är mer trivsamt i gamla hus om de är i bra skick.

– Det kan vara modernt och fräscht i ett nytt hus, men det går inte att få samma känsla som i ett gammalt hus. Och visuellt är det ofta mer estetiska detaljer i äldre hus som man kanske inte kostar på i ett nytt hus.

Man kan tycka att Madeleine borde jobba som byggnadsantikvarie eller något liknande, men hon är forskare sedan 19 år tillbaka.

– Jag har alltid tyckt om hus, även som barn. Min mamma har en teori kring det; jag fick aldrig ett dockhus som barn och nu tar jag igen det med råge. Det kanske ligger något i det, säger Madeleine och skrattar.

I det röda rummet brukar gästerna få dricka kaffe och whisky. Möblerna som Madeleine inreder med hittar hon på auktioner och loppisar.

När renoveringen var klar efter tre år ville Madeleine testa ett nytt projekt.

– Vi började hyra ut huset till familjer några helger om året och med tiden blev det även att vi tog emot bed and breakfast gäster lite då och då på helgerna. Det gav mersmak. Och sedan startade jag butik och loppis i slaggstenshuset på gården.

Ibland ordnar hon även julkaffe, afternoon tea och påskfika. Madeleines mamma och moster hjälper till med hela verksamheten som att städa, baka, boka, bädda och laga mat åt gästerna.

I slaggstenshuset på gården har Madeleine öppnat butik och loppis.

– Att driva Villa Granvik är ett fritidsintresse och det skulle inte gå utan hjälp från mamma och moster. Vi kan välja själv hur mycket vi vill jobba med det och hur många gäster vi vill ta emot.

Villan har fem rymliga dubbelrum med individuell karaktär samt en pigkammare med dubbelsäng, totalt finns det tolv sängplatser. Hon har möblerat med ärvda möbler och med fynd från loppisar och auktioner.

– De första gästerna som kommer brukar få välja rum. Det är så roligt att se för de springer runt som barn. Förvånansvärt många killar väljer det ryska prinsessrummet i ljusblått med gulddetaljer.

I hallen ligger en gästbok fylld av superlativ.

– Om jag känner mig lite ledsen kan jag sätta mig att läsa i den för då blir jag glad igen. Genom deras omdömen blir jag jättepeppad och får energi att göra mer. Jag har tydligen en förmåga att få folk att trivas.

Huset byggdes som tjänstebostad åt vicebrukspatron på bruket i Söderfors. Men på exakt samma plats stod tidigare en annan byggnad; Söderfors första skola.

– Många som kommer hit har anknytning till orten och känner till huset. Förra året var det en äldre dam här som berättade att hon varit i huset som ung när hennes bästa väninna jobbade här som piga och bodde i kammaren.

Skulle du kunna tänka dig att enbart jobba med att driva bed and breakfast?

– Jag trivs vansinnigt bra med båda världar och tjusningen är att få längta. Men jag skulle inte klara av att jobba med det på heltid. Jag är nöjd med att få ett avbrott från universitetslivet och få vara kreativ på helger och lov. Då kan jag också ge mycket mer. Om jag skulle göra det här på heltid skulle jag inte orka ge lika mycket.

– Så länge jag tycker det är kul fortsätter jag. Det är lite terapi för mig.

Under julhelgen brukar hela släkten komma för att fira jul i huset.

– Då har vi en stor gran, massor av juldekorationer och mycket julmat. Det brukar vara riktiga Madicken-jular.

Rummen är stora och här finns gott om plats för gäster.

Madeleine Granvik

Ålder: 49 år.

Familj: Sönerna Oliver, 12 år och Vincent, 10 år.

Gör: Docent i landskapsplanering och Director för The Baltic University Programme.

Intressen: Gamla hus och allt vad det innebär.

Slaggstenshuset är från 1839.

Mer läsning