Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uppgradering ingen garanti

Att vägen, eller rättare sagt vägarna, mellan Gävle och Oslo nu är uppgraderade och fått status av Europaväg (E16) är resultatet av ett tålmodigt arbete av politiker, politiska tjänstemän och medarbetare i regioner och i Trafikverket. Det är en framgång att projektet är i hamn och visar också vad som kan uppnås när politiker drar åt samma håll. Bland beslutsfattare och aktörer finns av naturliga skäl en tro på att uppgraderingen också ska bidra till en positiv regional utveckling.

Men i det korta perspektivet handlar namnbytet i första hand om kosmetika i form av nya vägskyltar. Först när regionerna och Trafikverket gör en medveten satsning på förbättra de aktuella vägarna får vi ett verkligt kvitto på att den långa processen varit motiverad. Omskyltningen av riksvägarna 80, 70 och 71 till E16 innebär rimligen endast en blygsam möjlighet att påverka trafikströmmarna.

Det krävs en medveten satsning på att rusta vägarna för att E16 ska bli ett naturligt vägval mellan Gävle och Oslo. De planer som nu finns för den "nya" vägen med mötesfri väg mellan Borlänge och Djurås och Hofors-Lönnemossa samt en ny vägsträckning mellan Dala-Järna och Vansbro, måste följas av ytterligare satsningar för att den nya Europavägen ska få den effekt på besöksnäring och utnyttjandegrad som varit ett centralt motiv när regeringen och FN förmåtts ge stöd åt vägprojektet.