Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uppgifter: Soldiers of Odin i Dalarna nerlagt efter bråk med Bandidos

MC-gänget Bandidos konfronterade medlemmar ur medborgargardet Soldiers of Odin i Borlänge förra helgen. Det säger en person med insyn i gruppen till DT. Efter händelsen har Soldiers lagt ner sin verksamhet helt i länet. Soldiers of Odin Dalarna förnekar dock att Bandidos var inblandade.

UPPDATERAD 29/4: Granskning bekräftar att Bandidos var inblandade.

UPPDATERAD 12/4: Polisen: "Ett annat gäng bakom misshandeln".

Efter förra helgen florerade en hel del rykten, bland annat på den sociala appen Jodel, att personer med kopplingar till kriminella MC-gänget Bandidos natten till den 3 april skulle ha konfronterat personer i Soldiers of Odin, ett medborgargarde med högerextrema kopplingar. Nu bekräftar en källa med insyn i nätverket till DT att så var fallet, även om Soldiers of Odin själva har lagt locket på. En brittisk underavdelning till Soldiers of Odin skrev dock om saken i sin Facebookgrupp alldeles efteråt.

Enligt Göteborgsposten uppgav Soldiers of Odins talesperson Mikael Johansson också att tre medlemmar i Borlänge ska ha fått uppsöka sjukhus efter misshandel.

DT har talat med en representant för Soldiers of Odin Dalarna, som bekräftar att lokalavdelningen inte längre finns. Han säger också att tre personer från Soldiers of Odin blev misshandlade den aktuella kvällen.

– Vi blev påhoppade, men det var inte Bandidos, säger han.

Personen, som var en av ledarna i Dalarna, tycker att allt spårade ur kring Soldiers of Odin. Han menar också att många medlemmars kopplingar till högerextremism inte hade med Soldiers of Odin att göra.

– Vi ville bara nattvandra, kanske skulle vi ha gjort det i en annan organisation.

Mikael Johansson skriver i en kommentar till DT att han först gått ut med information om att Bandidos var inblandade, men att han tagit tillbaka detta när han fick veta vad som hänt.

Soldiers of Odin bildades i Finland av den nazisten Mika Ranta och den svenska organisationen är en direkt underavdelning till den finska moderorganisationen. Syftet sägs vara att skydda människor mot brott genom att patrullera gatorna. Även i Sverige finns kopplingar till högerextremism och flera av aktivisterna har själva visat sig vara dömda för brott, både enligt Stiftelsen Expos granskning av Stockholmsaktivister, och DT:s granskning av aktivister i Dalarna.

Soliders of Odin gjorde sin första gatupatrullering i Dalarna, i Säter, Hedemora och Borlänge den 19 mars.

Efter förra helgens tumult har flera av aktivisterna och administratörer i Dalarna försvunnit från den interna supportgruppen på Facebook. Hos flera är alla attribut kopplade till Soldiers of Odin raderade och vissa har gått under radarn helt på Facebook.

Det var samtidigt bråk på flera olika håll i landet i samband med Soldiers of Odins patrulleringar.

DT har sökt Bandidos i Sandviken, som är den närmaste lokalavdelningen efter att de fick flytta från sin lokal i Borlänge.

Polisen vill inte ge några detaljer om vad som hänt.

– Det var olika händelser som har resulterat i olika anmälningar. Jag vill inte uttala mig på grund av att det pågår förundersökningar i olika delar, säger Thomas Hellgren, chef för polisens kriminalunderrättelsetjänst i Dalarna.

LÄS OCKSÅ: Flera aktivister i Soldiers of Odin Dalarna dömda för brott.

LÄS OCKSÅ: Nu finns Soldiers of Odin i Dalarna.

LÄS OCKSÅ: Flera fall av grov misshandel i Borlänge

För uppdateringar om blåljus-nyheter – Följ Brottsplats Dalarna på Twitter

LÄS: Fler nyheter från Blåljus