Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uppgifter: Rovdjursparken saknade lokalt skyddsombud

 
Björnattacken i Orsa Rovdjurspark
Visa alla artiklar

Hotell- och restaurangfacket uppger att Orsa Rovdjurspark saknade ett lokalt skyddsombud vid tiden för dödsolyckan den fjärde augusti

Annons

Det fackförbund som organiserar bland annat djurskötare i Orsa Grönklitt är Hotell- och restaurangfacket.

Facket avvaktar med egen utredning efter björnattacken

Micke Mossberg, ombudsman på Hotell och restaurangfacket, HRF uppger när tidningen når honom att djurparken vid tiden för olyckan saknade ett lokalt skyddsombud.

–Vi har haft ett lokalt skyddsombud som jobbade i Björnparken, men han är inte kvar och har avsagt sig uppdraget nyligen, berättar Mossberg.

Så det har inte funnits något skyddsombud när olyckan hände?

–Inte som är anställt lokalt av Grönklittgruppen, nej.

När tidningen når det tidigare skyddsombudet bekräftar denne uppgifterna att han tidigare haft ansvaret som skyddsombud, men avsade sig sina åtaganden tidigare under våren. Förklaringen skall vara att han inte hade ansvar för enbart rovdjursparken, utan även flera andra av företagets anläggningar och att belastningen då blev för hög.

På tidningens frågor om det fackliga arbetet i rovdjursparken har VD Anders Blomqvist inte velat tala om vilket fackförbund djurskötarna varit anslutna till eller ens om det finns ett skyddsombud på arbetsplatsen.

Hemligt kring skyddsombud och fackligt arbete i Orsa rovdjurspark: "Vill låta personalen vara ifred"

Anders Blomqvist har bland annat uppgivit att anledningen varit för att värna personalen.

"Detta är en svår situation och vi arbetar med att hjälpa och skydda medarbetarna. De är utsatta för stark press och uttalanden om personalfrågor gagnar inte medarbetarna. Vi värnar om dem och vill att de ska få vara ifred. Det är det viktigaste" kommenterade Anders Blomquist tidigare i veckan.

Tidningen söker Anders Blomqvist och Arbetsmiljöverket.