Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppgifter: Faluns kommundirektör Dan Nygren ska ha raderat tusentals mejl

Artikel 12 av 30
Chefskarusellen i Falu kommun
Visa alla artiklar

Faluns avgående kommundirektör Dan Nygren ska ha raderat tusentals mejl.
Detta uppger SVT Nyheter Dalarna.
– Det kan mycket väl vara kriminellt, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, till SVT Nyheter Dalarna.

Annons

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

De var bäst på högskoleprovet i Dalarna – en provskrivare fick 2,00

Dessa saker är mest populära på Tradera – Presschefen: "Dalarna sticker ut"

Dina gamla vinylskivor kan vara värda tusenlappar – här är 16 skivor du vill hitta i förrådet

SÅ KÖPER DU PLUS

Det är SVT Nyheter Dalarna som på tisdagen berättade att Dan Nygren har raderat tusentals mejl, vilket kan ha inneburit ett lagbrott.

– Det är en väldigt allvarlig handling, ett brott mot grundlagen, det kan mycket väl vara kriminellt, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, till SVT Nyheter Dalarna.

Faluns avgående kommundirektör Dan Nygren ska ha raderat tusentals mejl. Detta uppger SVT Nyheter Dalarna.Foto: Claes Söderberg/Arkiv

Enligt SVT Nyheter Dalarna har Dan Nygren inte bara gallrat sin mejl utan även helt raderat mejl för minst åtta månader under 2016 "även den period då det så kallade visselblåsarärendet först blev känt i organisationen". SVT Nyheter Dalarna uppger även att ytterligare en tjänsteman vid ledningsförvaltningen har raderat mejl för samma period.

– Om man har gjort det här medvetet och systematiskt, som det ser ut att vara, så skulle det mycket väl kunna vara tjänstefel. Då finns det en risk för att polis och åklagare, eller justitieombudsmannen vid en anmälan skulle kunna åtala de här individerna, säger Olle Lundin, till SVT Nyheter Dalarna.

Kjell Nyström, tillförordnad chef för ledningsförvaltningen i Falun, säger följande till SVT Nyheter Dalarna:

– Vi kommenterar inte enskilda personer men förutsätter att varje medarbetare hanterar handlingar på ett korrekt sätt. Detta innebär att de mejl/handlingar, in- och utgående som är av den karaktären att de ska diarieföras, diarieförs.

Det var för drygt en månad sedan, i början av november, som Falu kommun meddelade att kommundirektör Dan Nygren kommer att sluta sin tjänst som kommundirektör den 31 januari 2018. Han berättade själv att anledningen till beslutet var SVT Dalarnas granskning av Falu kommun.

Läs även: Faluns kommundirektör Dan Nygren avgår

Vi söker Dan Nygren för en kommentar om SVT:s uppgifter.

Kjell Nyström, tillförordnad chef för ledningsförvaltningen i Falun, kommenterar det hela så här för tidningen:

– Förr i tiden fick man en hög papper i ett brevfack. I dag kommer det på mejl i stället. Men när det gallras, så förutsätter vi att våra anställda först har sett till att diarieföra ärendet, så att det sparas i diariet. Därefter kan man gallra i mejlboxen. Varje anställd är ansvarig för sin egen mejlkorg och att mejlen diarieförs korrekt, säger Kjell Nyström till tidningen.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för iPhone och Android här

Annons