Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uppfinningar nu och förr

Vad har cykelkedja, pacemaker, skiftnyckel och rullbilbälte gemensamt?
Alla är de svenska uppfinningar som just nu kan beskådas på biblioteket på Sveatorget.
– Vi har samlat en stor bit svensk historia, säger utställningsorganisatören Anders Köhler.

Att dynamiten uppfanns av svenske Alfred Nobel känner nog de flesta till.

Men världen är full av svenska uppfinningar och det uppmärksammas med vandringsutställningen Dåtid-Nutid-Framtid som nu har kommit till Borlänge och biblioteket på Sveatorget.

Ann Doshe är ordförande i föreningen Svenskt Uppfinnaremuseum som hon grundade 2006.

– Intresset för uppfinningar har jag alltid haft och i många år drömde jag om att få skapa ett museum med svenska uppfinnare, säger hon.

Och nu ger hon allmänheten chansen att beskåda många av de svenska klassiska uppfinningarna genom tiderna. Ett hundratal föremål finns med på vandringsutställningen, bland annat brevbomben, wettextrasan, mjölkseparatorn, cykelkedjan och kullagret.

Årets kvinnliga uppfinnare, Åsa Magnusson från Falun, var på plats under lördagen för att visa sin prisbelönta uppfinning Quicksave. Det är ett uppblåsbart flythjälpmedel som underlättar livräddnings under vattnet.

– Jag kom på idén när jag gick en livräddningskurs. När jag under en övning skulle rädda en person som höll på att drunkna var han alldeles för tung för mig att få upp, berättar Åsa Magnusson.

En lokal uppfinnare som rest betydligt längre för att vara medverka på utställningen var Borlängebon Leif Brisfjord, som bor både i New York och i Tylla.

Han är ordförande för The John Ericsson museum i New York.

– Han är en av Sveriges största uppfinnare, men är betydligt mer känd i USA än hemma här, säger Leif Brisfjord.

Men det är något som han tänkte ändra på under lördagen då han föreläste för alla besökare om den svenske uppfinnaren som bland annat konstruerade varmluftsmaskinen, propellern och pansarskeppet Monitor.

Utställningen på biblioteket pågår till och med den 29 oktober.