Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uppfinnar-Ted byggde grillen som en Minion

Ted Lillevold i Kvarnsveden har byggt en häftig gill - som en av figurerna i den animerade amerikanska filmen om Minions.
– Den är inte invigd ännu, men har 7 500 gillningar på Facebooksidan om att Återbruka Mera, säger han.

DT körde ut till Åkermansgatan i Kvarnsveden för att kika på 23-årige Ted Lillevolds uppfinnarintresse, som hittills resulterat i en badtunna, en bar, en drifting-trehjuling, grillen byggd som en Minion... ja listan skulle kunna göras längre (och nya idéer är på gång).

– Återbruk är kul, kanske är det att bygga av saker som kan fås eller köpas begagnat jag ska fördjupa mig i, säger Ted.

– Jag har då garanterat inte blivit så här uppmärksammad tidigare.

Senaste jobbet hade han som vaktmästare på Kvarnsvedens pappersbruk. Just nu är han arbetssökande med en hel del ledig tid att jobba på idéer som poppar upp.

– Jag sade till farsan "nu bygger jag en badtunna". Han blev inte alls förvånad utan godkände projektet direkt.

Åtskilliga timmar senare var badtunnan klar med botten av en kabeltrumma, väggar av spontade bräder och i ena hörnet en hopsvetsad kamin med skorsten - allt till en materialkostnad av cirka 2 000 kronor.

Badtunnan har använts med stor nöjsamhet många gånger.

Pappa Kenneth Lillevold, pensionerad järnvägsvagns-reparatör och hobby-konstnär, är själv en händig man som tillverkat det mesta vid egnahemmet - innan sonen Ted började förverkliga sina idéer alltså...

Ted började snegla på att korsa en minicross med en BMX. En hel del svetsande och konstruktionsarbete senare rullade en trehjulig drifting-trike ut ur Lillevoldska garaget.

– Den fungerar bäst på vintern, men om man gasar riktigt kan man även drifta på asfalt, säger Ted.

Så var det grillen. I garaget skräpade en trasig 50 liters luftkompressortank. Under mobilsurf på Youtube hade Ted Lillevold snuddat vid den animerade filmen om figurerna Minions (Miniorer).

I Teds huvud blev det en kolgrill till trädgårdstäppan.

– Lite svetsning, men mest målning så blev den klar på 5-6 timmar. Jag fotade och lade ut bilden på Facebook där den gillats och delats av tusentals.

– Till och med kvällstidningarna har ringt. Expressen var först här, säger Ted.

I nuvarande försommarväder kanske Minions-grillen kommer att invigas.