Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Upp till kamp för skolan

Planerna om att lägga ner Jonsboskolans högstadium har väckt ont blod i Långshyttan. På torsdagskvällens stormöte planerades nya protestaktioner för att stoppa beslutet.

Långshyttepartiets utskick hade gått till samtliga hushåll på orten och de flesta stolar var upptagna i Folkets hus störst sal. Sedan tidigare finns en namnlista där 910 Långshyttebor protesterar mot utbildningsnämndens beslut att flytta Jonsboskolans högstadium till Hedemora nästa läsår.

Socialdemokraten Birgitta Thörnberg som kommit till mötet, är ersättare i utbildningsnämnden. Hon kritiserade Långshyttepartiet för den så gott som obefintliga närvaron på sammanträdena. Men partiordföranden Allan Mattsson slog ifrån sig. Det där fick hon ta direkt med ledamoten Georg Larsson, ansåg han.

Per-Ola Brus presenterade siffror som visade att Jonsboskolans elever så gott som alltid når bättre resultat än Vasaskolans elever i Hedemora.

– Så vi kan avfärda det här kvalitetssnacket, det är bara en ekonomisk fråga punkt slut. Det är ingen hänsyn taget till elever och föräldrar, hävdade han.

Allan Mattsson påpekade att det kostar 800 000 kronor per extrabuss som måste sättas in när Långshytteeleverna ska till Vasaskolan.

– Då är besparingen borta, påpekade han.

Utredningen som gjorts på utbildningsförvaltningen kallades för hafsverk. En av Jonsboskolans tidigare anställda Kjell Söderberg, som numera bor i Finland, hade räknat ut att skolan har lägst lärartäthet i kommunen.

– Det är alltså en mycket billig skola, poängterade han.

Kjell Söderberg anmärkte att det inte finns ett enda förslag om att flytta verksamhet från stan till Långshyttan, till exempel Lärcentrum.

– Kan man få annan verksamhet till Jonsboskolan på kvällstid? Ingen har undersökt om det går att få stöd från EU, fortsatte han vidare.

Kjell Söderberg ifrågasatte också nyttan av att en så liten kommun som Hedemora ska avlöna två kommunalråd. Även på skolkontoret såg han besparingsmöjligheter. På den finländska ort där han jobbar i dag finns två personer på skolkontoret, medan Hedemora, som är ungefär lika stort, har 5,5 tjänster.

Kjell Söderberg fick rejäla applåder efter sin utläggning.

Långshyttepartiet är kritiskt mot kommunens överskottsmål på två procent. De 15-16 miljoner kronorna borde användas till skola, vård och omsorg.

– Och hur kan man prioritera en gång och cykelväg från Åsgatan och söderut för fem miljoner kronor? Man måste prioritera rätt, inte asfaltera i centrum och lägga ner skolor på landsbygden, framhöll sedan Per-Ola Brus.

Långshyttepartiet kommer att boka bussar till kommunfullmäktiges sammanträde den 18 december, då skolfrågan ska avgöras. En demonstration kommer att arrangeras utanför Sankt Paulusgården och Allan Mattsson påminde också om allmänhetens frågestund.

Partiet kräver en ny professionell utredning och nya sätt att utveckla Långshyttan.

– Vi kommer att yrka återremiss på fullmäktige, då räcker det med en tredjedel av rösterna, berättade Allan Mattsson.

Skulle partiet i stället yrka avslag krävs majoritet, vilket knappast är troligt i nuläget.

– Men det går inte att tömma landsbygden på precis allt för att få ett centrum att fungera, anmärkte Per-Ola Brus och påminde att cirka hälften av kommuninvånarna faktiskt bor utanför Hedemora stad.