Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Upp till 1 300 kronor i påslag för kommunalare

Några får 200, några får 1 300 kronor.
Årets löneavtal för anställda vid Ludvika kommun på Kommunals avtalsområde är klart.

Centrala avtalet, som blev undertecknat i våras, innehöll ingen individgaranti. Det innebar att vissa skulle kunna bli nollade i löneförhandlingarna.

I Ludvika kommun kom arbetsgivaren och Kommunalfacket dock överens om att minsta påslag skulle vara 200 kronor.

– Det är en handfull som får 200 kronor, säger personalchefen Anna Cederlöf.

– Totalt är det kanske tio stycken som bara får 200 och av dessa är det ungefär fem som har gått i pension under sommaren, uppger Maino Wohlfeil, ordförande i Kommunal.

Anna Cederlöf berättar att de flesta som berörs av avtalet får lönen höjd med 400 – 800 kronor. Men så finns det några som får en eller annan hundralapp utöver detta.

– Det är en handfull som får 1 200 till 1 300 kronor. De som får den lönehöjningen har presterat bra under året. I de fallen handlar det inte om att vi rättar till någon snedsits.

De som får de lägsta respektive högsta påslagen, i vilka yrkesgrupper finns de?

– Det är bland annat undersköterskor och barnskötare, svarar Cederlöf.

Nya avtalet gäller för perioden 1 april 2012 - 31 mars 2013. Retroaktiva pengar för fem månader plus nya lönen utbetalas med septemberlönen.

– Nya avtalet gav i genomsnitt 650 kronor i månaden räknat på heltid. Vårt krav i de lokala förhandlingarna var 850 kronor, som ju var LO-kravet inför denna lönerörelse. Det är tråkigt att vi inte fick någon extra krona lokalt. Våra medlemmar är inte överbetalda, säger Maino Wohlfeil.

I centrala avtalet ingår att lägstalönerna höjs med 650 kronor räknat på heltid. Nya lägstalönerna för outbildade är 16 720 kronor och för utbildade 18 420 kronor. Det antyds att lägstalönerna i Ludvika kommun hamnar på en något högre nivå, men Anna Cederlöf vill inte ange några siffror eftersom protokollet inte är justerat.

När det gäller avtalet för Vision (tidigare SKTF) så pågår förhandlingarna. Nivån i det centrala avtalet är satt till 2,6 procent för individuell fördelning och cirka 300 anställda i kommunen berörs av det avtalet, säger Anna Cederlöf.

Förhandlingar pågår också om nya lönerna för de cirka 100 personer som är medlemmar i något av akademikerfacken.

Slutligen kan nämnas att lönerna för Kommunals medlemmar i Smedjebackens kommun blev klara redan under försommaren. I Smedjebacken får de flesta lönen höjd med 600 – 800 kronor, räknat på heltid.

– Vi har inlett förhandlingar med Vision och Vårdförbundet och målet är att de ska bli klara så berörda kan få nya lönen med oktoberlönen, säger Sven-Olov Andersson, personalchef i Smedjebacken.