Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unikt taxiavtal ger nya möjligheter

/
  • Taxiägaren Roger Andersson tackade de kvinnliga ministrarna med en kram för det gränsöverskridande taxiavtalet som ger taxi i Sälen nya möjligheter.  Foto: Anders Mojanis
  • Taxiägaren Roger Andersson i Sälen ser stora fördelar med taxiavtalet som öppnar en ny marknad och han handtackade ministrarna som skrev under avtalet.  Foto: Anders Mojanis
  • Samfärdselminister Magnhild Meltveit Kleppa och infrastrukturminister Åsa Torstensson undertecknade det unika taxiavtalet mellan Sverige och Norge, symboliskt på taxibilens motorhuv inför pressuppbådet.  Foto: Anders Mojanis

Annons

- Det har ju inte varit lagligt att köra taxi på andra sidan riksgränsen. Jag kan erkänna att vi kört en del ändå tack vare de nära kontakter vi haft på ömse sidor om gränsen. Men nu blir det helt lagligt och då kan vi arbeta på ett annat sätt, säger taxiägaren Roger Andersson i Sälenfjällen Taxi.

Kleppa och Torstensson besökte Sälen för att skriva under det taxiavtal som nu kommit till efter åratal av förarbete.

Innan avtalet fanns skulle svensk taxi egentligen ha stannat vid riksgränsen och lämnat över passagerarna till norsk taxi, och vice versa. Det skulle förmodligen ha blivit krångliga taxiresor.

- Det har inte funnits något avtal tidigare, och jag vet inte hur länge det här avtalet har varit på gång, men jag vet att det är länge, säger infrastrukturminister Åsa Torstensson.

För taxiföretag som arbetar i gränstrakterna är det ett viktigt avtal. Kanske framför allt i ett område som Sälen, som ligger nära riksgränsen, med miljontals besökare utifrån och turistområdena Sälen och Trysil som kommer varandra allt närmare.

- Vi har också allt fler förfrågningar om taxiresor till och från Gardermoens flygplats, som ligger cirka 20 mil från Sälen och är vår närmaste storflygplats. En hel del turister från utlandet och faktiskt även från södra Sverige tar redan i dag flyget till Gardermoen och taxi eller buss vidare till Sälen och Trysil. Nu kan vi på allvar konkurrera om de resorna och prismässigt står vi oss mycket bra jämfört med taxi i Norge, säger Roger Andersson.

Inte undra på att han kramade om de två ministrarna som just hade haft hans motorhuv som skrivunderlägg.

Mer läsning

Annons