Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unikt Sverigebesök väntar Jamie Cullum

I kväll besöker brittiska Jamie Cullum Dalhalla i Rättvik för första konserten i Sverige på många år. För tidningen berättar den nyblivne pappan att han ser fram mot spelningen, och att Dalhalla verkar, enligt de bilder han sett, vara en vacker plats.

Annons

Jamie Cullum svarar på en flygplats i Barcelona där han stått och väntat på sitt bagage i närmare två timmar.

– Det här är det jävliga med att turnera. Den långa väntan på allt och inget. En sådan stund lyckades du pricka in precis nu, säger Jamie men skrattar.

– Jag älskar att spela så det gör mig egentligen inget.

Det senaste albumet, The Pursuit, släpptes för två år sedan och är Cullums femte i ordningen. Den senaste skivan är dock inte turnéns egentliga orsak menar Jamie.

– Det är skönt att bara vara ute och spela för att det är kul. Det var ganska länge sedan skivan kom ut, så det handlar egentligen inte om den. Turnén är mer en hyllning till att spela live eftersom jag inte behöver promota någonting mer än mig själv som musiker. Man säljer ingenting förutom musiken man faktiskt spelar och det gillar jag verkligen.

Arbetet med en uppföljare till The Pursuit kommer att påbörjas så snart nuvarande turné är över och beräknas vara färdig vid jul.

– Jag har skrivit mellan tolv och fjorton låtar och har dessutom jobbat på en del covers. Allt börjar falla på plats faktiskt, så jag kommer att sätta igång med inspelningarna så snart jag är hemma.

Vad kommer vara annorlunda den här gången?

– Jag har gjort så mycket konserter den senaste tiden och dessutom precis fått barn så det har varit lite annorlunda av den anledningen. Rent musikaliskt har jag helt enkelt blivit bättre musiker och låtskrivare. Det är häftigt att känna det.

Hur har det faktum att du blivit pappa påverkat dig?

– Jag har inte kunnat sitta vid pianot fyra veckor i streck, utan det har snarare varit några dagar här och där. Det har gjort att jag blivit tvungen att vara mycket mer fokuserad. Jag skulle inte säga att det påverkat musiken nämnvärt, men det är möjligt att musiken i sig låter lite mer fokuserad den också.

Först och främst är det dock fokus på den nuvarande turnén. På lördag kväll står Jamie Cullum med band på Dalhallas scen.

– Vi är alla väldigt glada över att få komma till Sverige och spela eftersom det var jättelänge sedan. Jag minns inte ens sist vi var där faktiskt. Det är extra roligt då Sverige faktiskt är ett av få länder där vi inte blir ombedda att komma tillbaka speciellt ofta. Sedan har jag sett bilder på spelstället också och det ser ju väldigt vackert ut måste jag säga.

Hur blir konserten?

– Vi har ingen setlist så allt är väldigt fritt och det kommer vara fullt med energi. Om folk förväntar sig att sitta kvar på sina platser så har de gått på helt fel konsert.