Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unik utbildning vill ha fler elever

De senaste två åren har det inte varit någon intagning av elever till Hantverksprogrammet. När nuvarande årskurs slutar finns det inga elever, om det inte blir en intagning till hösten.
– Vi tycker att det skulle vara oerhört tragiskt om utbildningen försvann, det är faktiskt den enda i Sverige och borde få fortsätta, säger Agne Hermansson, lärare på programmet.

Sedan ungefär tio år tillbaka i tiden drivs skogsarbetarbyn i Snöån av gymnasieskolan i Vansbro och de som sköter det hela och har sin verksamhet där är eleverna på Hantverksprogrammet. Inriktningen på utbildningen är att bygga på gammalt sätt, med traditionell timring av hus och använda gamla beprövade metoder för att skydda virket i husen.

– Redan första året får eleverna börja med att anlägga en mila som de sedan ska sköta dygnet runt i cirka en vecka, men innan det har de transporterat virket och rest milan vid skogsarbetarbyn, berättar Agne Hermansson.

Under hösten jobbar eleverna med timring och de börjar med en enklare konstruktion, exempelvis en lekstuga och med tiden blir det allt mer avancerat för att sista året jobba med ganska avancerade konstruktioner.

– Då handlar det mycket om olika tekniker för timring och olika sorters knutar som används för att binda samman konstruktionen, dessutom reparation av skadade hus, berättar Peter Olsson, lärare.

Timringen pågår hela hösten tills det blir för kallt att vara utomhus, då flyttar eleverna in i smedjan och värmen där. Till en början handlar det om enklare smide som spik, krokar och andra enkla verktyg, men i utbildningen ingår det att varje elev ska göra sina egna verktyg för att kunna timra.

– De ska tillverka en bandkniv, yxa av lite olika modell och dessutom en vanlig kniv, säger Peter Olsson.

Ungefär hälften av skoltiden tillbringar eleverna i skogen i skogsarbetarbyn och jobbar med olika saker under de tre åren och ständigt finns det nya projekt att jobba med.

Skolan har möjlighet att ta emot åtta elever om året, men de senaste två åren har det inte varit någon intagning av olika anledningar.

– Vi hoppas det blir en intagning till hösten 2013, annars är det stor risk att utbildningen försvinner helt och hållet och det vore olyckligt med tanke på att det är den enda i Sverige och i stort sett alla som lämnat skolan fått jobb ganska omgående, poängterar Agne Hermansson.

Ian Lundin är sistaårselev och kommer från Häradsbygden och han sökte till skolan just av dessa skäl, en unik utbildning och stora möjligheter till jobb.

– Dessutom får man vara ute hela dagarna i stället för att sitta vecka in och vecka ut i skolbänken, lyfter Ian Lundin fram.

Trots att Renate Kjellander är ensam tjej under utbildning så har hon inte märkt av några särskilda problem med det.

– Jag är som vem som helst i gänget och har varken fördelar eller nackdelar av att vara tjej, säger hon.

Både personal och elever tycker det vore i det närmaste en katastrof om utbildningen skulle försvinna. Men från skolan kommer det under hösten och vintern jobbas intensivt med att försöka få så många ansökningar som möjligt till de åtta platserna hösten 2013.

– Vi kommer att finnas på en rad mässor av olika slag och dessutom marknadsföra programmet i utskick och på sociala medier, vi har bara bestämt oss för att det ska köras i höst, säger Cayenne Cranning, ansvarig för marknadsföringen.

Hon berättar vidare att eleverna kommer att jobba mer med UF-företag kommande år och tanken med det är att de ska kunna starta egna företag direkt efter skolan och på det viset få jobb.

– Även om de inte får massor med jobb direkt har de möjlighet att bygga upp en bra verksamhet på några år, poängterar Agne Hermansson.