Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unik stenåldersboplats skadad

Förra sommaren skadades en stenåldersboplats i Älvdalen då vägdiket rensades. Den 4000 - 7000 år gamla husgrunden skadades delvis och täcktes över med sand. Länsantikvarien hoppas att återställnig och undersökning av boplatsen kan ske redan innan vintern. Platsen är den enda i Dalarna med husrester efter så kallade Vinterbyar.

Annons

Någon gång för mellan 7 000 och 4000 år sedan bodde det människor vid Finnhed, där Rymån och Rotälven flyter ihop. Då var Finntjärn en del av Rotälven. Här, där Finnholsberget skyddade mot nordanvindarna slog sig "urälvdalingarna" ned. Strandnära läge och allt var perfekt.

Dalgångarna vid vattenflödena spärrades av med tre fångstgropsystem där man fångade älg. I vattendragen vimlade det av fisk. I skogarna jagade man också andra djur.

Marken här bestod av väldränerad sand. Här grävde sig några av bosättarna en grop som var ungefär 6 gånger 3 meter. Man satte in trästänger i sanden och lutade dem mot varandra och täckte stängerna med någonting; näver, trä eller djurhudar, ingen vet riktigt i dag.

Här bodde folk i sina "hus" eller hyddor, eldade, lagade mat, sov och arbetade med att tillverka vapen och annat livsnödvändigt.

Hundratals sådana här boplatser har hittats längre norrut i landet och många av dem har dokumenterats. De kallas Vinterbyar och folk bodde alltså här på vintern, en del av dem hade till och med en form av "centralvärme" i sina hus har utgrävningar visat.

Så långt söderut som i Dalarna har dock inga sådana här fynd gjort. Inte förrän 1997 då projektet Skog och historia, lett av arkeologen Gerhard Flink, finkammade bland annat detta område efter kulturminnen. Då upptäcktes att Finnhed varit en stenåldersboplats.

Några dagar efter den upptäckten gick Gerhard Flink och hans sambo Ingela Norlin, som också är arkeolog, ensamma i området. Det var då de hittade den husgrund som gör denna plats unik för Dalarna. Den grunda grop som är allt som återstår av grunden i dag, låg och ligger alldeles intill vägen mot Svartberg.

Innan boplatsen var känd skadades området kraftigt av markberedning i samband med skogsplantering. Och förra sommaren skadades den unika husgrunden då dikena rensades.

– Grunden skadades i delen närmast vägen och täcktes över med sand som grävdes ur diket, berättar våra arkeologer.

Mörkare partier i den ljusa sanden visar att en härd grävts genom. Där vi går på vägen kan vi se hur regnet sköljer fram små vita benbitar och små, kantiga, vassa stenbitar.

– Det är älgben som de slängt från sig och det är avslag från tillverkningen av redskap de sysslade med i boplatsen, säger Gerhard Flink.

Meningen var att grunden skulle ha återställts redan förra sommaren, men på grund av något fel i upphandlingen fick man börja om från början. Det berättar länsantikvarie Ulf Löwvall på länsstyrelsen i Falun.

– Jag ska ha ett möte med Besparingsskogen så fort som möjligt för att reda ut ansvarsfrågan. Och sen hoppas jag att det här arbetet kan göras redan innan vintern, säger Ulf Löwvall. Han berättar också att det handlar om att göra en arkeologisk dokumentation samt ta bort de massor som lagts upp på husgrunden. Samt att göra någon form av skyltning så att liknande misstag undviks i fortsättning vid den plats där urälvdalingarna hade en väldigt stor boplats för mellan 4 000 och 7000 år sedan.

Besparingsskogens förvaltare Ulf Andersson säger att man utbildat all skogspersonal när det gäller fornlämningar och varit vid bland annat Finnhed för utbildning. Men vägavdelningen var inte med på denna genomgång.

– Vi anmälde detta till länsstyrelsen i fjol, men har inte hört något mer om det. Men vi ska tillsammans med dem ta vårt ansvar, det är helt klart, säger Ulf Andersson.