Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unik möbelskatt kan räddas

- Det här är en möjlighet som aldrig återkommer. Det är möbler ritade av en av våra främsta arkitekter som växte upp i Hedemora. Möblemanget är tillverkat i ett enda exemplar på Gustaf Flintas berömda möbelfabrik i Hedemora och möblerna är i ett utmärkt skick, säger föreningens eldsjäl Anne-Marie Sörbergs.

Hantverk och design startar nu en blixtinsamling för att bärga hem möbelskatten. Den som vill bidra med pengar för att köpa in de blivande museiföremålen kan göra en insättning på bankgiro 639-5370 som Handelsbanken har öppnat för ändamålet.

- Jag ska omedelbart börja ringa runt till företag som kan vara villiga att sponsra oss. Vi har redan fått in 9 500 kronor i gåvor från Handelsbanken, Södra Dalarnes Tidning och privatpersoner, säger Anne-Marie Sörbergs optimistiskt.

Möblerna står i en lägenhet i Kiruna där ägarens avlidna föräldrar bodde. Hon hade först erbjudit Nationalmuseum att köpa dem. När museet avböjde av utrymmesskäl gick budet till Hantverk och design i Hedemora. Föreningen är vida känd i museikretsar för sin forskning och sina utställningar om arkitekten Wahlman och Flintafabriken.

- Vi får köpa möblemanget för 34 200 kronor vilket motsvarar tio gånger inköpssumman 1907. Frakten tillkommer så får vi inte ihop 50 000 kronor till den 1 juli säljs möblerna på Bukowskis som har gjort en betydligt högre värdering, säger Anne-Marie Sörbergs.

Det är föreningens forskning i Johnsonägda Nordstjernan AB:s centralarkiv i Engelsberg som har lett i bevis att de aktuella möblerna är ritade av Wahlman.

När Johnsonkoncernen köpte Hedemora verkstäder fick man Gustaf Flintas, vackra, faluröda fabriksbyggnad med inventarier på köpet. Bolaget rev hela rasket för att ge plats åt den orangea plåtlada som idag vanpryder intill järnvägsstationen.

- Möblerna beställdes av läkaren och livmedikus Carl Samuelsson i Stockholm. Vi har hittat hans brev till Gustaf Flinta och en kopia på fakturan i möbelfabrikens bokföring. Bland de 4 000 ritningarna från Flintafabriken som vi funnit i arkivet i Engelsberg hittade vi till sist skisserna till just de här möblerna, berättar Anne-Marie Sörbergs.

Lyckas insamlingen kommer föreningen att lägga i en ny växel för att bilda opinion för att Hedemora kommun ska upplåta Rådhusannexet från 1902, efter ritningar av Wahlman, till ett museum kring stadens främste arkitekt.

Hur det går med den saken är mer än ovisst. En uppvaktning hos kultur- och fritidsnämndens ordförande om ett bidrag till möbelinköpet gav inget resultat. På tisdagen gav Dalarnas Museum beskedet att det inte heller där finns några pengar att hämta.