Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unik licens – nu ska Blixbo Cement ta ytterligare ett steg

Peder Flygt och Thomas Hägg gick från ord till handling.
Nu står duon, med sin egen cementfabrik, inför en avgörande säsong.
– Bränner det till ordentligt kommer vi behöva bygga ut, säger Peder Flygt, hälftenägare av Blixbo Cement i Karlsbyheden

Annons

Få trodde nog på Thomas Hägg och Peder Flygt när de tog över det snart 100 år gamla företaget Blixbo Cement som huserar intill Hedkarlssjön i Karlsbyheden.

Peder Flygt hade tidigare jobbat som revisor och Thomas Hägg hade 25 år bakom sig på Arcitc Paper i Grycksbo.

Ingen av dem hade någon som helst erfarenhet av cementvaruindustrin.

Däremot hade de andra egenskaper – viljan, tron och förmågan att våga tänka utanför den grå betongfyrkanten.

Samtidigt sökte både Peder och Thomas förändring och de gjorde något som många ofta talar om, men sällan förverkligar och vågar.

2008 köpte de Blixbo Cement – en gammal fabrik som tidigare producerat brunnsringar och hålsten.

Under en övergångsperiod fick tidigare ägaren, Lennart Adriansson, och Lars-Erik Sundlöf, anställd, lära upp Peder och Thomas om både cement och hur fabriken fungerade.

Resten är som det brukar heta – historia.

– Vi var ute efter att få skapa något eget. Att det blev just Blixbo Cement var bara en slump. Fabriken var till salu och vi tyckte att det fanns utvecklingspotential.

Sedan 2008 har det hänt mycket och en rad produkter har tillkommit i sortimentet.

Fyra år senare, 2012, hände något omvälvande och dramatiskt.

I samband med byggandet av Tele 2 Arena i Stockholm behövdes 170 000 betonghålstenar och Blixbo Cement blev leverantör.

Två, tre gånger i veckan fick de åka ner till Stockholm med sten och efter 75 lastbilar med släp senare var arenan klar och ordern i hamn.

Men det krävdes jobb – till och med på nyårsaftonen och nyårsdagen.

– Jag ska inte säga att det var en chansning men klart att det var nervöst. Den ordern var större än företagets hela omsättning året innan, men allt gick bra och vi var inte sen med en enda leverans, minns Peder Flygt.

Nu står det lilla företaget, som inom kort anställer sin femte person, inför något kanske långt mycket större.

I alla fall om Peder Flygt och Thomas Hägg får som de vill.

I höstas blev Blixbo Cement ensamägare till en licens som gör att de är de enda i Sverige som får tillverka så kallade Verti-Block och är en form av stödmur och som gjuts i speciella formar.

Peder Flygt:

– Jag tror och hoppas att den här produkten kan explodera försäljningsmässigt. Du kan sätta den som en mur i trädgården, men är väl mest tänkt att användas i offentliga miljöer.

Tack vare en mässa i Las Vegas kom duon i kontakt med några amerikaner och efter hårda förhandlingar satt de tillslut med ett licensavtal.

I vår och sommar är det tänkt att licensen ska bära frukt.

– När jag såg stenarna första gången tänkte jag direkt, att det där måste vara något bra och nu har vi ensamrätt i Sverige. Klart att det är spännande och att ingen har sett det här tidigare... Ja, jag vet inte vad det beror på, funderar Peder Flygt.

Under 2015 höll Blixbo Cement öppet året runt för första gången och hur årets stora produktnyhet – Verti-blocken – kommer att slå vet ingen med säkerhet.

Men stämmer de vindar som Peder och Thomas känner av kan det bli aktuellt med både nyanställningar och utbyggnad av fabriksområdet.

– Vi har fått otrolig positiv feedback från marknaden. Bränner det till ordentligt behöver vi fler formar och då måste vi bygga ut. Det är blocken som avgör det här, men det kommer att visa sig under den närmaste tiden, säger Peder Flygt.

LÄS MER: Nya formar ger nytt hopp