Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unik fornlämning hittad

Leksands kommun håller som bäst på att färdigställa området norr om Sommarland för bostadsbyggande. Åtta tomter i ett första skede.

I närliggande Orsandbaden finns sedan tidigare vetskap om stenåldersbosättningar liksom längre norr ut längs Österviken i Sunnanäng och Hjortnäs.

I det nu aktuella området har man en tidigare känd fornlämning - nummer 39 i Leksands socken - en förhistorisk blästerbrukslämning.

Den nu nyupptäckta fornlämningen upptäcktes av en privatperson med arkeologisk kunskap som slog larm till Länsstyrelsens Kulturmiljöenhet som genast åkte till Leksand för att undersöka fyndet.

Så här står det i en skrivelse till Riksantikvarieämbetet; "Länsstyrelsen har 2008-05-08 besiktigat de nyupptäckta fornlämningarna. Lämningarna ligger i ett svagt sluttningsläge. Fornlämningarna är från åtminstone en period, nämligen stenåldern. Länsstyrelsen bedömer att lämningarna och dess något förvånansvärda läge kommer att ge ny kunskap om stenåldersboplatslägen i Dalarna."

De nya fornlämningarna har överraskat alla, inte minst stadsbyggnadskontorets chef Margareta Åhslund.

-  Oj, vad pratar du om? Det har vi på kontoret inte fått någon information om än, säger Åhslund när tidningen ber om en kommentar.

Efter efterforskningar visar det sig att den nya boplatsen är genomgrävd och dokumenterad av arkeologer från Dalarnas Museum.

- Bygget kommer inte att försenas om någon undrar, säger Margareta Åhslund.

Omkring 75 000 kronor kotsade utgärvningen och dokumenatationen, pengar som i vanliga fall markägaren får betala. Markägare här är kommunen, men eftersom det rör sig om en helt ny fyndighet har Länsstyrelsen ansökt hos Riksantikvarieämbetet med en ansökan om att de ska stå för kostnaden.