Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unik Flodamålsskatt på skiva

En ny generation Nordén har tagit på sig att bevara Flodamålet för framtiden. Opublicerade alster från diktaren Anna-Britta Nordéns kassettband har kopierats till cd.
– Det var på tiden eftersom kassetterna började bli gamla, säger sonen Olav Nordén.

Anna-Britta Nordén föddes den sjunde mars för 100 år sedan och är en av Dala-Flodas mer kända diktare. Likt Olavs fru Kerstin Adler väcktes ett intresse för Flodamål på senare dagar. Under slutet av 1980-talet började Anna-Britta Nordén att spela in sig själv när hon talade Flodamål och infogade även förklaringar till orden. Hon gick även runt i byn och intervjuade äldre som talade Flodamål.

– Hon blev intresserad av att bevara det. Det är konstigt att varje generation upprepar samma misstag. När man är ung så bryr man sig inte och så blir man gammal och intresserad men då finns det ingen kvar som man kan fråga hur det var, säger Olav Nordén.

Det materialet samlades på ett antal kassettband som hennes barn ärvde och där hade de kunnat vara kvar. När Kerstin Adler, ursprungligen från Västergötland, flyttade till Dala-Floda var det nästintill omöjligt att förstå när Olav Nordén och hans bror talade med varandra.

– Jag lyssnade på skivan där Olavs syster Karin Karlsson läser Anna-Brittas dikter och då började jag förstå. Det är väldigt svårt att läsa, det blir mer begripligt när man hör någon uttala det på rätt sätt, säger Kerstin Adler.

Där föddes idén att ge ut resten och enligt Olav Nordén har Kerstin Adler varit drivande i processen. En annan anledning till att skivan ges ut nu är 100 årsjubileumet. Materialet är en sållning av inspelningar som gjordes 1987 så det finns kvar till senare.

– Går den här skivan åt så kanske det blir en till. Vi kommer inte vänta till 200-årsjubileumet i vilket fall, säger Olav Nordén.

Det finns sedan tidigare material utgivet av och om Anna-Britta Nordén. 1989 och 1991 gavs diktböckerna Söckt och Heligt och Käringfund. Den nya skivan heter Barndomsminnen, livsvisdom samt en språklektion i gammalt Flomål. Den kommer att säljas på hemslöjden i Dala-Floda. Layouten har Olavs sons sambo Maja Lindström stått för.

I somras höll Maria Ringsén, som är musiklärare i Borås, konsert i Dala-Floda Kyrka. Hon har tonsatt Anna-Britta Nordéns dikter.

– Hennes dikter är oftast barndomsminnen och samtidskildringar och har oftast en humoristisk knorr på slutet. Att de skulle passa att göra musik av hade ingen anat, säger Kerstin Adler.