Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unik fårkurs i Malung

/
  • Spinnrock. Här några av kursdeltagarna vid avslutningskvällen framför en spinnrock där man visar hur man hanterade fårprodukterna förr i tiden.
  • Spinner. Här visar Inga-Brita Berglin, Lima (t.h) för Anna-Stina Wikström hur man spinner fårull.

Annons

Man har samlats sju kvällar och man har under dessa lärt sig det mesta om får och hantering av produkter från får. Det är LRF:s lokalavdelning i Malung-Lima som arrangerat kursen gemensamt med Fjällnära jordbruk.

- Det har verkligen varit en mycket givande kurs och vi kommer naturligtvis också att följa upp det här bland annat med en studieresa till Jämtland under våren eller försommaren säger Bengt Halvarsson som varit initiativtagare till kursen och genomfört och hållit i kursen tillsammans med Birgit Wikström och Lars-Göran Johansson.

Under de olika kurskvällarna har man också haft olika föreläsare eller gäster som berättat och föreläst om det som har med fårskötsel att göra och som varit med på kursen uppger också att den varit mycket lärorik och givande. Intresset för fårskötsel och för produkter från får har också ökat mycket under senare år och framförallt är det i dag många som bedriver verksamhet med just får i Malungs kommun.

- Vi har nog gått igenom det mesta som har med får att göra och det är den första kursen i den här utformningen som genomförts i Malung säger Birgit Wikström som sjäv sysslat med fårskötsel sen 1972.

Och när man nu avslutat vinterns kurs är det bara studieresan till Jämtland som återstår och den ser deltagarna verkligen fram emot.

Mer läsning

Annons