Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ungt företag vill aktivera barn och ungdomar

Kamilla Lie och Amanda Axelsson går sista året på gymnasiet i Vansbro och har läst fjällturismprogrammet. Sitt sista år kommer de nu att lägga maximalt med tid på sin affärsidé, att skapa aktiviteter för barn och ungdomar i sitt UF-företag, allt från äventyrsdagar till skidskola.

De har döpt sitt företag till Active UF, och runt detta skapar de nu en rad aktiviteter för bland annat barn.

– Vi har redan börjat med aktiviteter för barn mellan 3-5 år och detta kallar vi för Active kids, som handlar om att få barnen aktiva, både inomhus och utomhus, berättar Kamilla Lie.

Målsättningen med dessa aktiviteter är att stärka barns självkänsla och lära dem att samarbeta med andra.

– När vi har aktiviteter utomhus handlar det om att ta tillvara det som finns i naturen och använda detta som leksaker, understryker Amanda Axelsson.

De har redan dragit i gång verksamheten i Äppelbo och under hösten är det klart för liknande aktiviteter i Vansbro och Nås.

Den stora satsningen i vinter blir dock att driva skidskola i Hunflen, där det blir kvällspass och ytterligare ett pass under helgen.

– Vi planerar vidare för att ha ett läger under sportlovet och förhoppningsvis finns det snö kvar så att vi kan köra ett även på sportlovet, säger Amanda Axelsson.

Att det ska finnas ett stort intresse är de övertygad om.

– Förra vintern behövde jag något att göra, så jag satte upp lite lappar i byn, berättade det på Facebook och sedan hade jag skidskola på sportlovet, hade till och med ett par elever från Holland, berättar Kamilla Lie.

Mera vidsträckta planer är att det ska börja sälja skidor. De har fått kontakt med ett tjeckiskt företag, som enligt tjejerna säljer bra skidor till fördelaktiga priser.

– Vi tror det finns en marknad, särkilt för dem som inte åker så mycket och för barn, poängterar Amanda Axelsson.

Närmast på programmet står dock en äventyrsdag den 22 oktober i Äppelbo, med en rad aktiviteter och tävlingar för ungdomar.

De siktar högt med sitt UF-företag, vill bli ett av de bästa i Sverige.

– Tuffast blir nog att vinna hemma i Vansbro, konstaterar Kamilla Lie.