Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ungdomsgäng orsakar våldsspiral

Samhällsnotan för sommarens skadegörelse i Djurås uppgår till 100 000-tals kronor.
Under helgen uppstod också flera bråk med ungdomar och vuxna inblandade.
– Om inte alla – inte minst alla vuxna – tar ansvar kan det här eskalera och bli både kostsamt och riktigt otäckt, konstaterar kommunens fastighetschef Mats Fogelström.

Polisen fick under helgen in tre anmälningar om bråk i och i närheten av Djurås. I ett fall handlar det om att en yngling anmält fyra personer mellan 18 och 25 år för hot och misshandel. De fyra personerna har också gjort en motanmälan och hävdat att de utsatts för hot och misshandel.

– Vi har inlett en förundersökning, berättar Jan Bark, förundersökningsledare vid Borlängepolisen.

Han bekräftar att polisen sedan tidigare har anmälningar om att enskilda, bland annat personer som jobbar med ungdomar, utsatts för hotelser. Till det ska läggas sommarens skadegörelse av kommunal egendom.

– Vi tittar på varje fall var för sig och sedan gör vi självfallet en bedömning om några brott hör ihop och i så fall vilka det kan vara, förklarar Jan Bark.

Bedömare, bland andra kommunalrådet Sofia Jarl (C), hävdar att värden för närmare 100 000 kronor gått till spillo i samband med sommarens skadegörelse av kommunal egendom i Djurås. Till det kommer uppskattningsvis lika mycket vid skadegörelse av enskild egendom.

Flera lokala näringsidkare har drabbats hårt.

Bland det som inträffat märks att någon brutit upp dörrar och brutit på fasaden vid Djuråsskolan, att parkbänkar brutits sönder, att hängrännor och andra plåtdetaljer på skolbyggnaderna vandaliserats, att delar av gärdsgården vid rastplatsen brutits sönder, att slogboden och kolarkojan utsatts för åverkan och att någon brutit upp ett förråd vid Djuråsskolan och tagit ut och eldat upp en dator på den intilliggande ishockeyplanen.

Dessutom har frysanläggningar och restaurangutrustning förstörts.

– Kommunen har försökt att hålla kostnaderna nere genom att göra en hel del arbeten i egen regi och genom att reparera i stället för att byta ut, berättar fastighetschefen.

Flera personer som tidningen pratat med vill inte uttala sig med hänvisning till att det förekommit telefonterror, anonyma hotelser och att enskilda trakasserats på olika sätt.

– Hur vet jag att det inte fabriceras brottsbeskyllningar mot mig om jag säger något som någon retar sig på, säger en av dessa personer.

Mats Fogelström efterlyser – som många andra – föräldraansvar och menar att en del av de till synes meningslösa brott som begåtts kan ses som rop på hjälp.

– Nu har vi nått en bortre gräns. Om det inte blir ett stopp här kan det bli riktigt otäckt och gå åt hellskotta för många människor, även utomstående, varnar han.