Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ungdomarnas egen teater om makt

Ett stenhårt liv för barnhemsbarnen i dans- och musikskolans produktion Piratliv.
– Det är ovanligt att vi unga får bestämma, men i den här teatern har vi bestämt hur allt ska vara, säger Destiny Afework Holmgren 12 år.

"Ingen mor och ingen far, ingen mat på flera dar" sjunger de bortrövade barnhemsbarnen i Dans- och musikskolans teater Piratliv till tonerna av "It's a hard knock life". Deltagarna är mellan 12 och 14 år och har själva skrivit manus till föreställnigen där de bortrövade barnen tvingas skura och massera piraternas fötter under hot. Inspirationen har de fått från skolans värld där de tycker att man ofta får order att göra saker utan att få någon förklaring om varför.

– Så kan det kännas ibland. Att man bara ska lyda och lyda och aldrig får säga ifrån, säger Matilda Nyhlén 13 år som spelar pirat. Hon och hennes piratvänner får under pjäsens gång smaka på barnens list och tillslut lyckas barnen ta sig oskadda hem.

Deltagarna är överens om att det roligaste med hela produktionen har varit att de själva har fått styra alla delar.

– Vi blev tillfrågade vad vi ville spela och så var det någon som kom på pirattemat och alla tyckte att det lät spännande. Vi har fått så mycket frihet att bestämma över hur teatern ska vara. Det här det roligaste jag gjort, säger Destiny Afework Holmgren.