Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ungas alkoholvanor bättre

I kväll är det valborgsmässoafton, en kväll då många ungdomar gör sin alkoholdebut. Vansbro kommun genomför, tillsammans med Malung-Sälen, Bollnäs och Ockelbo, ett projekt för att minska ungdomsdrickandet och höja debutåldern. Kommunernas förebild är Öckerö som lyckats halvera ungdomsdrickandet på åtta år.
– Vi vill öka medvetenheten om riskerna vid för tidigt drickande och försöka få föräldrarna att hålla på 18-årsgränsen, säger Mia Johansson, folkhälsoplanerare i Vansbro kommun.

För ett år sedan genomfördes en enkätundersökning där Vansbros elever i årskurs 7-9 fick svara på frågor om främst alkohol- och tobaksvanor. Samma enkät genomfördes också nu ett år senare och visar en positiv trend. På frågan om föräldrarna tillåter att ungdomen dricker alkohol svarade 54 procent nej förra året och 62 procent nej i år.

– Det här är verkligen ett steg i rätt riktning och på ett år har även andelen ungdomar som inte bjuds på alkohol hemma ökat, säger Mia Johansson. Rökningen har också fått bättre siffror, då antalet rökare har blivit färre. I övrigt ligger Vansbro strax över snittet när det handlar om ungdomarnas alkoholvanor och när det kommer till narkotika så har färre personer blivit erbjudna, men fler vet någon som kan fixa.

– Nu kommer vi att fortsätta presentera och diskutera resultaten på forum där det finns vuxna och föräldrar som engagerar sig i våra unga och i första hand är det de vuxna vi ska påverka, säger Mia Johansson.

Eleverna har också fått lämna egna synpunkter och kommentarer kring ämnet och det visar att många vill ha drogfria aktiviteter

– Jag hoppas att den här positiva trenden fortsätter. Självklart finns det mer att jobba med, men det här är i alla fall ett steg i rätt riktning, säger Mia Johansson.