Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unga övade livräddning och överlevnad

Under en hel helg utan elektricitet och med minimala matransoner fick ungdomar öva överlevnad i en nödsituation på Civilförsvarsförbundets läger Camp Home i Hälsingland. Hedemoras mycket aktiva Civilförsvarsförening hade skickat den största delegationen.

– Flera av våra ungdomar har redan en gedigen utbildning. Av de åtta deltagarna från Hedemora fungerade fem som ledare och instruktörer, säger verksamhetsledaren Gösta Ljungberg, en av arrangörerna bakom lägret.

När ungdomar från hela landet i fredags kom till Skålsjögården utanför Edsbyn stängdes elströmmen av. Resten av helgen fick deltagarna själva hålla värmen, ordna med dricksvatten och livnära sig på de varor som normalt finns hemma i olika typer av hushåll.

– Vi delade upp dem i fyra grupper som skulle spegla hur olika förutsättningar man har att klara en nödsituation beroende på vilken typ av hushåll man har, förklarar Gösta.

Bondehushållet klarade sig bäst med tillgång till vedspis, matförråd i jordkällaren och egna höns på gården.

I det välbärgade hushållet fanns en välfylld frys och gott om dyra färskvaror. Men eftersom elavbrottet och isoleringen simulerades att pågå i en vecka blev maten snabbt förstörd. I den fina villan fanns inte heller någon fungerande värmekälla att tillaga den dyra maten på.

– Riktigt bra gick det för den smarta familjen som hade förberett sig genom att ha fotogenkamin, trangiakök, vevradio och vevficklampor i beredskap. De hade också ett förråd av torra matvaror som de kunde tillaga och äta.

Kämpigast hade studenthushållet som mest hade chipspåsar och läsk i skafferiet. För att hålla värmen fick de lägga filtar över ett bord som alla kröp ihop och sov under.

Civilförsvarsförbundet utbildar främst ungdomar som ska kunna bistå kommuner och räddningstjänst i krissituationer. Därför arrangerades olika typer av olyckor där ungdomarna fick lära sig att ta hand om de skadade.

Det handlade bland annat om hur man räddar sig ur ett brinnande hus eller hur man tar hand om skadade från en olycka med en fyrhjuling.