Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unga forskare ställer ut projektarbeten: "En möjlighet för unga att inspireras"

Den 6 mars hålls utställningen Unga Forskare i Borlänge.
Gymnasieelever tävlar med projektarbeten inom naturvetenskap, teknik och matematik.
– Utställningen är en möjlighet för unga att inspireras av andra unga, säger Anna Hedlund, generalsekreterare, Unga Forskare.

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Polisen: "Mobilen är ett brottsverktyg som borde förbjudas i skolorna"

Inför sportlovet: Expertens bästa bokningstips och hit vill svenskarna helst åka – ”Stor efterfrågan

Dina gamla spel kan vara värda tusenlappar – här är 20 Nintendo-spel du vill hitta i gömmorna

SÅ KÖPER DU PLUS

Tisdagen den 6 mars hålls utställningen i Högskolan Dalarnas lokaler i Borlänge. Det är en av landets nio semifinaler inför den stora finalen som avgörs på Tekniska museet i Stockholm den 21-23 mars.

I år tävlar gymnasieelever med sina 25 projektarbeten inom naturvetenskap, teknik och matematik. De kan vinna stipendier och kvalificera sig till finalen.

I ett pressmeddelande beskriver arrangören Unga Forskare utställningen som både en rikstäckande tävling och en mötesplats där unga kan utbyta erfarenheter, kunskap och kontakter.

"I år har Utställningen slagit rekord med över 500 anmälda deltagare i den digitala uttagningen. Bland dem har nästan 400 gått vidare och får chans att ställa ut vid någon av de nio semifinalerna. Projektarbetena bedöms av en erfaren forskarjury som rekryterats lokalt till varje semifinal", skriver Unga Forskare.

– Det är jättekul att så många gymnasieskolor kring Borlänge har förstått vikten av att uppmuntra elever som är intresserade av naturvetenskap, teknik och matematik. Vi är även stolta över den breda uppslutningen med stipendiegivare och Högskolan Dalarna som medarrangör, säger Max Vinger, projektledare för Utställningen Unga Forskare 2018, i pressmeddelandet.

– Utställningen är öppen för allmänheten och en möjlighet för unga att inspireras av andra unga. Naturvetenskapen och teknikens värld är spännande och i Borlänge finns projektarbeten om allt möjligt, från tornseglarens rörelser för att söka föda till mikroplatser i sand från svenska badstränder, från acceleration på Gröna Lund till laktosintolerans, säger Anna Hedlund, generalsekreterare, Unga Forskare, i pressmeddelandet.

Utställningen Unga Forskare invigs klockan 09.15 den 6 mars. Utställningen pågår från klockan 09.30 och prisutdelningen sker vid klockan 15.00. Platsen för detta är Högskolan Dalarnas lokaler på Röda vägen i Borlänge.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för iPhone och Android här