Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unga delar bakkonst med äldre

Att unga lär av äldre är värdefullt och i Vansbro lärde fem unga tjejer sig traditionell bakkonst i vedeldad bakugn. Samtidigt fick de lite äldre damerna uppleva att det också gick att grädda pizza i bakugnen.
– Några av oss har tidigare provat att baka i vedeldad spis och nu passade vi på att göra det tillsammans, berättar Sara Berglund, som var en av de fem tjejerna i den varma bagarstugan.

Det är Vansbro hembygdsförening som äger bagarstugan som finns att hyra för den som så önskar. Bagarstugan är ursprungligen en gammal flottarstuga som kommunen skänkt till hembygdsföreningen. Numera finns den placerad vid hembygdsgården nedanför Herrgården.

Den fina bakugnen murades upp av Leif Sonesson, som en av de sista ugnarna han murade upp innan han gick bort.

Inne i bagarstugan har de första siktkakorna gräddats av de fem flickorna som har stöd av mammor och släktingar med bakandets konst i vedeldad ugn.

Det närmar sig lunch och flickorna gräddar pizza i ugnen till lunch.

– Det har de äldre aldrig varit med om att göra, skrattar Anna Berglund, medan hon konstaterar att osten flyter ut vid sidan av pizzan.

– Samtidigt som flickorna lärt sig att baka bröd så lär de sig själva hur mycket ost det går att lägga på en pizza i en varm vedugn.

– Vi har också lärt oss justera draget så det inte röker in för det gjorde det rejält i början, säger Sara medan hon blandar degen som ska bli Laknäskakor där mosad potatis gör brödet extra gott.