Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ung trio åtalas för flera grova brott

En kvinna i Hedemora och en man i Säter misstänks vara inblandade i grov skadegörelse, mordbrand och grov stöld förra vintern.
De har nu åtalats tillsammans med en tredje kvinna från Falutrakten.

Annons

Den 27 februari ifjol skedde ett inbrott i Borlänge, där bland annat smycken stals från en bostad. Enligt stämningsansökan var det en 21-årig kvinna som krossade en ruta och tog sig in i bostaden.

Hon ska ha fått skjuts av den 20-årige mannen från Säter och den 24-åriga kvinnan från Hedemora. Åklagaren hävdar att de tillsammans har planlagt stölden och tagit med sig inbrottsverktyg och tändvätska.

Samma natt brändes en bil upp på samma adress och återigen ska den 21-åriga kvinnan ha varit gärningsperson. I stämningsansökan beskriver åklagaren hur hon först hällt tändvätska och sedan bensin i bilen som totalförstördes. Bilen värderas till 120 000 kronor.

Även vid det brottet pekas de övriga personerna ut som medhjälpare. Trion ska först ha stannat vid en Jet–mack för att skaffa bensin till vad åklagaren bedömer som mordbrand.

Den 21-åriga kvinnan ska däremot inte ha varit med när en lastbil brändes, senare under natten. Där är det den 24-åriga kvinnan från Hedemora och den 20-årige mannen från Säter, som själva utförde dådet, enligt åklagaren.

Lastbilen fick skador för minst 380 000 kronor.

Den 24-åriga kvinnan nekar till alla brott medan den 20-årige mannen har medgett att han kört den bil som användes vid brotten.

Den 21-åriga kvinnan har erkänt under förundersökningen.

De båda kvinnorna är också åtalade för misshandel. Den 24-åriga kvinnan ska ha slagit en annan kvinna i ansiktet på Sveatorget den 24 mars. Enligt stämningsansökan blev samma kvinna misshandlad igen tre dagar senare på samma plats, men då av 21-åringen, som åter är den enda som erkänt brott.

Kvinnorna är även inblandade i en annan händelse i Falun, den 28 februari – dygnet efter de grova brotten i Borlänge.

Enligt stämningsansökan har de tillsammans orsakat den 24-åriga kvinnan en skada och därefter slagit larm. Syftet ska ha varit att göra en anmälan om misshandel och övergrepp i rättssak och på så vis kunna sätta dit tre män som namngavs vid anmälningstillfället. Men enligt åklagaren har de tre utpekade männen inte ens befunnit sig på platsen.

Kvinnorna är därför åtalade för falsk angivelse, alternativt falsk tillvitelse. Bara den 21-åriga kvinnan har erkänt att hon anmält ett brott som inte hänt och pekat ut oskyldiga.

Annons