Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ung testar vegetarisk skolmat

/
  • Test. Ungredaktionens testpanel har besökt Faluns gymnasier och smakat den vegetariska maten. Foto: Yohanna Backman

Annons

Kristinegymnasiet
I Kristineskolans matsal serverades klyftpotatis med sesamnuggets och bearnaisesås. Till det fann, den här dagen, mycket grönsaker att välja på. Däribland även bönor och linser, vilket är både gott och mättande. Tycker man inte om maten som serveras finns det även fil som ett andra alternativ.

En positiv sak är att det finns äpple- och morotsstavar att knapra på efter lunchen. Till Kristinegymnasiets nackdel kan sägas att maten nästan var kall fastän vi kom strax efter att matsalen öppnat.

Haraldsbogymnasiet
Vi bjöds på sesamnuggets, klyftpotatis och bearnaisesås även på Haraldsbogymnasiet. Maten smakade bra, var varm och lagom kryddad. Klyftpotatisen hade dock en mjölig konsistens. Som tillbehör fanns ett bra utbud av grönsaker samt hårt bröd av olika sorter. Efter maten fanns även möjlighet att ta ett äpple för den som ville. Fil serveras ibland.

NTI-gymnasiet
Eleverna på NTI-gymnasiet äter lunch på den närbelägna restaurangen Etage. Där serverades vegetarisk paj, innehållande tomater och broccoli och med sallad som tillbehör. Pajen såg god ut och smakade mycket bra. Dock var den lite för starkt kryddad för att den ska passa alla. Det finns ju alltid de som föredrar mindre kryddad mat. För övrigt serverades det varken knäckebröd eller mjölk till maten.

Lugnetgymnasiet
På Faluns största skola serverades en pastagratäng med sojakorv. Maten såg ut att vara indränkt i olja, och såg inte alls speciellt god ut. Smaken var däremot bra och maten var lagom kryddad.

Det mest negativa var att man kände sig väldigt onyttig eftersom det var så mycket olja i maten. Men eftersom det erbjöds flera olika sorters sallad och även bönor, linser och ärter har vi överseende. Fil finns alltid som ett andra alternativ till skolmaten.

Falu Frigymnasium
På Falu Frigymnasium fanns det flera alternativ. Även här äts det på en närliggande restaurang, Berguven. En nyhet på detta ställe är att det nu serveras vegetarisk buffé varje dag. Det fanns mycket att väja på för att vara skolmat, dock bara två varma rätter. Allting smakade mycket och bra och det såg även gott ut. Fint framdukat och frächa grönsaker. I salladsbuffén fann vi oliver, linser, svamp, pastasallad, potatissallad och mycket, mycket mer. Som varmrätt serverades grönsaksbiffar med wokat ris och en broccolipaj. För att vara skolmat kändes detta väldigt lyxigt.

Ungs testpanel är överens om att den vegetariska skolmaten håller måttet på alla Faluns gymnasieskolor, men att de som har det bäst ändå är eleverna på friskolorna, eftersom de varje dag får äta på restaurang.

MITRA TAHMIRPOUR

Mer läsning

Annons