Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ung testar Borlänges caféer

/

Annons

När kladdkaka inte funnits på menyn har testpanelen tagit det som mest liknat den kladdiga kakan. Caféerna har fått betyg utifrån bland annat smaken på fikat, atmosfären och priserna. Femman är toppbetyg och ettan är bottenbetyg. Ung-redaktionen är överrens: Borlänge är en alldeles utmärkt fikastad.

Waynes Coffee

Adress: Kupolens tredje plan

Pubilk: Köpcentrats besökare

Pris: Kaffe 18 kr, apelsinjuice 15 kr, kladdkaka 28 kr, påtår ingår inte.

Charmfaktor: Ligger lite mer i skymundan vilket leder till att man kommer undan lite från stressen som annars råder runtomkring. Sköna fåtöljer och modern inredning ger en härlig atmosfär.

Motivering: Kaffet, juicen och kladdkakan var i särklass det godaste vi smakat på länge. Det som talar emot full pott är de höga priserna.

Betyg: 4

Almas Café

Adress: Vattugatan 3

Pris: Chokladbiskvi: 16,50 kronor, 33 cl läsk: 17 kronor.

Publik: Familjer, äldre och de som vill fika i lugn och ro.

Charmfaktor: Hög, inrett i 50-talsstil med fina dekorationer. Bra att fiket är uppdelat i olika rum. Rummen skiljer sig från varandra och är inredda på olika sätt.

Motivering: Almas Café är ett mysigt fik för familjen och för den som vill sitta i lugn och ro med en kopp kaffe i handen och läsa tidningen. Sortimentet är bra och personalen trevlig. Det negativa är att det är ganska dyrt för oss ungdomar och att utsikten inte är något vidare. Det som gör Almas café så mysigt är inredningen och man känner som i en 50-talsfilm.

Betyg: 4

Café Esplanad

Adress: Borganäsvägen 28

Pris: Brownie: 18 kronor, kaffe: 17 kronor, påtår: 10 kronor.

Publik: Väldigt olika. Ett nytt och populärt café där många fikar ensamma, men där man inte behöver känna sig ensam.

Charmfaktor: Inte så hög. Modernt, fräscht, stilrent, men inte så mysigt och personligt. Hög ljudnivå på grund av att caféet bara har ett stort rum.

Motivering: Café Esplanad är ett nytt café mitt i stan där man har uppsikt på alla som går förbi och vad som händer. På grund av stora fönster så är detta café inget för den som vill vara ifred. Trots att caféet är anpassat för oss ungdomar så är priset en aning högt. Det som drar ner betyget är priset och den lite stela inredningen.

Betyg 3

Torsångs café

Adress: Torsång 132

Pris: Kladdkaka plus valfri glasskula eller grädde: 25 kronor, 50 cl läsk: 18 kronor.

Publik: Förbipasserande i blandade åldrar. På sommaren är det alltid fullproppat med folk, mest båtgäster.

Charmfaktor: Hög! Mysig inredning och caféet har det absolut bästa läget i stan.

Motivering: Mycket goda och fina bakverk. Det är prisvärt, lugnt och skönt och personalen är väldigt trevlig. Caféet är även en restaurang och blir ännu mysigare på sommaren.

Betyg: En stark femma.

McDonalds

Adress: Plan 2 i Kupolen. (Har även egen ingång.)

Publik: Genomresande och köpcentrats besökare, mycket blandade åldrar.

Pris: Kaffe: 10 kronor, juice: 13 kronor, Chokladmuffins: 15 kronor.

Charmfaktor: Tempot är lika högt och stressigt som på de flesta andra snabbmatskedjor. Inredningen är mer eller mindre sliten. Det är aningen smutsigt på sina håll, men standarden är ändå helt okej.

Motivering: Kaffet var inte alls gott. Men chokladmuffinsen smakade desto bättre, den var riktigt god. De låga priserna är till McDonalds fördel, det är helt klart många ungdomar som lockas att fika här för en billig summa. Öppettiderna är generöst tilltagna och man kan sitta till långt in på kvällen. Ett stort plus är att det finns en uteservering tillgänglig på våren/sommaren, och det är man inte bortskämd med på Kupolen.

Betyg: 3

Café Kupolen

Adress: Plan 1 i Kupolen.

Publik: Köpcentrats besökare, unga som gamla får plats här.

Pris: Kaffe: 17 kronor (påtår ingår inte), juice: 15 kronor, kladdkaka: 18 kronor.

Charmfaktor: Om man vill komma undan köpcentrats fart och fläkt så finns det möjlighet att dra sig undan lite längre in i detta café. Stället är fräscht och nyrenoverat och har en touch av modern design.

Motivering: Ett populärt fik i hjärtat av Kupolen. Något minus för priserna. Kaffet var lite blaskigt, kakan fick fler plus. Men den innehöll dock jordnötter, vilket kan vara en nackdel för allergiker.

Betyg: 3

Biblioteket

Adress: Sveatorget.

Publik: Biblioteksbesökare.

Pris: Nötchokladkaka: 10 kronor, saft: 5 kronor.

Charmfaktor: Fiket är inte särskilt mysigt, inredningen är tråkig och känns lite skolmatsal. Ändå är cafeterian jättecharmig, de har ofta utställningar som är roliga. Fika, smörgåsar och mat är billigt, och allting smakar gott. Ett stort plus är att caféet satsar på ekologiskt kaffe, och att det finns en uteplats med fin utsikt över Sveatorget. Det är skönt att det är en sådan stillsam miljö.

Motivering: Trots opraktiska öppettider och matsalsmiljö är bibliotekscafeterian otroligt charmig, och uteserveringen är verkligen fin. Där kan man sitta och titta ner på människorna som går förbi, och på det grönskande torget.

Betyg: 3

Café Lilla parken

Adress: Sveagatan 3, mittemot Bragegallerian.

Publik: Sommarflanörer.

Pris: Kladdkaka: 28 kronor, Festisliknande dryck: 14.

Charmfaktor: Fikat är jättegott och caféet känns lyxigt, samtidigt som charmfaktorn är hög.

Det ligger en gammaldags känsla över caféet, som en liten gammelgård mitt i centrum. Man sitter avskilt, trots att fiket ligger mitt på shoppinggatan. Fikat känns hemgjort och lyxigt, men priserna är inte någon fest för den tunna studiebidragsplånboken.

Motivering: Det hade varit toppbetyg om det inte varit för de höga priserna. Caféets avsaknad av vanlig, hederlig saft är också ett litet minus.

Betyg: 4

Café Caoz

Adress: Baksidan av Cozmoz.

Publik: Nästan bara ungdomar. Medlemmar från Ungdomsrådet jobbar ideellt där.

Pris: Allt ät- och drickbart kostar 5 kronor, påtår ingår.

Charmfaktor: Caféet är charmigt, snyggt och lite ruffigt på samma gång. Lokalen är mörk och mysig. Det märks att man går hit i huvudsak för att träffa vänner, inte för att fika. Det märks att man inte satsat jättemycket på själva fikat, mer på att ungdomar ska ha någonstans att gå. Utanför caféet spelas det ofta kubb eller fotboll. Caoz anordnar ofta spelningar, mycket för lokala band.

Motivering: Caféet känns verkligen som gjort för ungdomar, mycket tack vare kvällsöppet och låga priser. Det enda negativa med Café Caoz är att det känns något internt. Om man aldrig varit där förut kanske man känner sig något utanför. Caoz känns lite som en fritidsgård, men mysigare.

Betyg: 5

Café Caal

Adress: Mitt i Bragegallerian, på Borganäsvägen.

Publik: De flesta.

Pris: Kladdkaka: 20 kronor, saft: 7 kronor.

Charmfaktor: Fiket är öppet och centralt. Man kan välja mellan att sitta på nedre botten, mitt bland alla affärer och galleriabesökare, eller på någon av de mer avskilda övre våningarna.

Fikat är inte jättebilligt, men priserna är ändå rimliga. Miljön på de övre våningarna är betydligt mer fikavänlig. En bra sak är att man kan låna spel.

Motivering: Caal är ett lugnt fik i shoppingstressen. Charmfaktorn på fiket är inte särskilt hög, de har satsat mer på stil, det märks på inredningen. Även om miljön inte är särskilt mysig, kan man sitta där i evigheter.

Betyg: 4

Mer läsning

Annons