Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ung storpublik fyllde Aveny

Tema Hellsing fyllde Aveny till i stort sett sista plats - tre gånger om. Dessutom var det frågan om barn från förskoleklass till klass 2 från hela Västerbergslagen som var inbjudna till denna årliga högtidsstund i regi av kulturskolan.

Med andra ord handlade det om den skolkonsert som Västerbergslagens kulturskola bjuder på varje år.

Till tema Hellsing ska förstås förnamnet Lennart läggas till, mannen som närmast blivit en ikon i barnbokssammanhang.

Lennart Hellsing debuterade 1945 med barnboken Katten blåser i silverhorn, och efter 60 år i branschen betecknas han fortfarande som en nydanare inom svensk barnlitteratur.

Det var med andra ord ett tämligen tacksamt temaval av kulturskolan som ju därmed kunde placera Hellsing-figurer som Krakel och Britta i rampljuset.

Med bilder ur det frikostiga Hellsingska rim- och ramsmakandet som bakgrund svarade kulturskolans lärarensemble för musiken.

På scenen läste kulturskolans yngre elever texter som förde tankarna vidare in i den speciella värld som har berättats för barn i decennier.

Lilla kören bestående av sju tjejer gjorde dessutom en klockren insats med sång som klart och tydligt deklarerade att de minsann kan och vill stå på scenen inför en fullsatt salong.

Konserten som sådan var även i en annan bemärkelse anpassad för en ung publik. Den var nästintill oväntat kort.

– Ja, den är faktiskt bara 24 minuter. Så mycket längre ska den inte vara med tanke på hur gamla barnen i publiken är, påpekade musikläraren Louise Sundquist.