Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ung kvinna fick rätt mot socialnämnden

Kommunen avslog en Borlängebos ansökan om ekonomiskt bistånd.
Nu har förvaltningsrätten gett den unga kvinnan rätt mot kommunen.

Den 20-åriga kvinnan ansökte i våras om ekonomiskt bistånd för april månad hos socialnämnden i Borlänge.

För att ha rätt till ekonomiskt bistånd måste man enligt socialtjänstlagen bland annat aktivt söka arbete och delta i verksamheter som anordnas för arbetslösa.

Socialnämnden bedömde att kvinnan inte medverkat till sin egen försörjning i den utsträckning som krävs då hon inte varit aktivt arbetssökande. Hennes ansökan avslogs därmed.

20-åringen överklagade till förvaltningsrätten då hon ansåg att hon gjort allt hon ska. Bland annat har hon deltagit i projektet unga till arbete där hon hade full närvaro. Hon har även haft en praktikplats hos ett Borlängeföretag samt arbetat extra på helgerna.

Att det fanns krav på att hon samtidigt skulle söka arbete varje dag kände hon inte till.

Förvaltningsrätten höll med Borlängekvinnan om att hon stått till arbetsmarknadens förfogande och skickar tillbaka ärendet till socialnämnden för prövning av övriga förutsättningar för rätt till bistånd.