Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Underskott i skolbudgeten

Skolbudgeten visar ett underskott på 5,6 miljoner kronor i en prognos för 2012.

Annons

Ökade lönekostnader samt bland annat att socialförvaltningen under slutet av förra året upphörde att ta mat från kommunens kostenhet är förklaringen till den negativa prognosen.

Enligt skolchefen Christer Winbo blev lönepåslagen för lärarna högre vad som lades in i budgetramarna för 2012.

– De ökade kostnaderna för kostenheten beror till en del på ökade livsmedelkostnader. Men merparten utgörs av ett kommunalt resultatkrav på kostenheten och kostnader administration om sammanlagt 1,2 miljoner kronor, berättar Christer Winbo.

En merkostnad som kvarstår sedan socialförvaltningen hoppade av som kostenhetens uppdragsgivare.

Mora kommun har utfäst en kompensation till för och grundskolenämnden för 2012 och för 2013 gottgörs nämnden i budgetramen.

Dessutom har extra satsningar på barn med särskilda behov krävt extra satsningar från förvaltningens sida. Effekten är att underskottet för elevassistenter inom för och grundskolan uppgår till 1,5 miljoner kronor. En annan ickebudgeterad kostnad är bidrag på 500 000 kronor till den nyinrättade fristående förskolan på Sollerön.

Som en följd av det prekära ekonomiska läget har skolledningen efter förhandlingar med facket inför anställnings och inköpsrestriktioner inom barn och utbildningsförvaltningen.

Enligt Christer Winbo är förhoppningen att spara in så mycket som möjligt på underskottet.

.