Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Underkänt i trafiksäkerhet

Två av tre hållplatser för barn med skolskjuts är inte trafiksäkra.
Det visar en översyn som kommunen gjort efter klagomål från föräldrar i Siffferbo.
– Nu sätter vi in en särskild skolskjuts för de berörda barnen, berättar barn- och utbildningschef Håkan Elfving.

Som tidningen tidigare berättat har föräldrar i Sifferbo i ett brev till skolledningen ifrågasatt trafiksäkerheten vid busshållplatsen på E16 vid infarten till samhället.

Deras barn erbjöds skolskjuts till och från Djurmoskolan under en vecka.

– Men efter den veckan ansåg skolledningen att lågstadiebarn är så mogna att de kan ta bussen från hållplatsen vid E16 och de erbjöds endast skjuts hemåt för att slippa korsa vägen, skrev föräldrarna, som påpekade att reglerna bör vara lika för alla skolskjutsberättigade, oavsett var de bor.

Håkan Elfving lovade i ett svar att kommunen skulle se över trafiksäkerheten vid de hålplatser som nyttjas av elever som har skolskjuts till och från Djurmoskolan.

Nu har trafikhuvudmannen, entreprenören och skolan genomfört en översyn av hållplatserna i Bäckan, Djurmo och Sifferbo.

Vid den har man beaktat bland annat hastigheten på vägen, trafikfrekvensen, sikten, belysningen vid hållplatsen, om eleverna måste korsa E16, elevernas ålder och mognad och hållplatsens utformning.

Djurmohållplatserna, en på vardera sidan av vägen, bedöms vara funktionella och kunna nås av eleverna på ett trafiksäkert sätt. Men de ansvariga för översynen påpekar att elever i årskurs 1-3 kan behöva en inskolning i samband med skolstarten "för att bli bekanta med trafikmiljön".

Men hållplatserna i Bäckan och Sifferbo får underkänt med hänvisning till främst dålig sikt, hög hastighet på vägen, trafikfrekvensen och att barnen måste korsa vägen.

– Vi löser det här temporärt, för det här läsåret, genom att sätta in en särskilt skolskjuts. Totalt berörs ett tiotal barn, men eftersom några av dem är på fritids under mornar och/eller kvällar blir det fem-sex barn som nu får skolskjuts, berättar Håkan Elfving.

Han säger att föräldrarna verkar vara nöjda med lösningen och att skolan kommer att jobba vidare med frågan – tillsammans med Dalatrafik – för att in för nästa hösttermin hitta en "busslösning".