Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Under Hallonbusken" spelas i Skedvi

Dalateatern är ute på turné med Maria Bloms pjäs "Under Hallonbusken". Till helgen gästar turnén Stora Skedvi skola. På den månadslånga turnén finns även föreställningar i Stjärnsund och Avesta.
– Vi ska spela teater i hela Dalarna, säger Ann-Katrin Ekström, marknadschef för Dalateatern.

Annons

På lördag sätts "Under Hallonbusken" upp i Stora Skedvi skola. Det är Dalateatern som är ute på turné med Maria Bloms pjäs som handlar om tre syskon som träffas för att vaka vid sin mammas dödsbädd.

– Mamman har legat i koma i tio års tid och läkarna säger till barnen att detta blir hennes sista natt. Därför måste barnen, som har dålig kontakt med varandra, umgås under den sista natten som deras mamma är i livet, säger Barbro Enberg som spelar mamman i pjäsen.

– Det är en väldigt sorglig pjäs samtidigt som det är en väldigt rolig pjäs. Den griper tag i de känslor som vi har kring våra syskon och föräldrar. Publiken både gråter och skrattar åt pjäsen, berättar Ann-Katrin Ekström.

Barbro Enberg är en veteran inom Dalateatern där hon började redan 1975.

– Jag tog en paus från 2004 men har nu gjort comeback. Det ska bli jättespännande att komma ut och spela pjäsen, tycker Barbro Enberg.

Det är en rejäl turné som inleds denna vecka. 17 föreställningar är inplanerade under en månads tid, med start i Borlänge på fredag.

– Sedan kommer vi till Stora Skedvi. Säters kommun är en flitig arrangör av Dalateaterns föreställningar. Sist vi var här var med Maria Bloms "Masjävlar" hösten 2002, minns Ann-Katrin Ekström.

Hälften av Dalateaterns föreställningar är förlagda på turné runt om i länet.

– Vi är en länsteater och då ska vi också spela teater i hela Dalarna. Den här turnén hinner vi med alla dalkommuner utom Orsa och Mora. Det fanns ingen möjlighet att få med dem i schemat, säger Ann-Katrin Ekström.

Säters kulturnämnd och Stora Skedvi hembygdsförening står som arrangörer för föreställningen.

– Det krävs en arbetsinsats, lite händer och fötter i detta, och det är där vi kommer in, säger Jonas Ahlin, Stora Skedvi hembygdsförening.

– Vi vill ha fler arrangemang ute i hela kommunen och inte enbart inne i Säter, säger Josefina Andersson, kulturassistent i Säters kommun.

Föreställningen "Under hallonbusken" spelas i Stora Skedvi skola på lördag klockan 18.00, i Österby bygdegård i Stjärnsund klockan 19.00 den 16 november och i Åsgarns bygdegård i Folkärna den 4 och 5 december klockan 19.00.