Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Umeårånare rånade i Älvdalen

/

Annons

- Han var styrketränare och såg ut som Tarzan i kroppen.

Strax före stängningsdags den 3 november 1994 slog rånarna till mot tre banker i Älvdalen. Vad de inte räknat med var att det just då fanns poliser på plats i Älvdalen. Det blev skottlossning utanför en av bankerna innan rånarna drog iväg mot Rot där de krockade, tilltvingade sig en ny bil och åkte mot Kräkelbäcken där de krockade igen och tog ytterligare en bil för att ta sig till en bil som de hade gömt längre bort. En av rånarna försvann i samband med första krocken, han greps senare i Södertälje. Tre av rånarna fortsatte mot Untorp. De hade en bil gömd i en slaktlada. En av rånarna åkte vidare för att hämta den bilen medan två gav sig ut i skogen, tydligen för att plockas upp av chauffören men de gick fel och var ute och irrade i över ett dygn innan polisen kunde gripa dem i närheten av Untorp. Conny Björklunds bror Nils var med som spaningsledare då poliserna var ute och letade efter rånarna.

- De hade gjort upp eld under natten och eldat med pengar, minns Nils Björklund.

En av de två som jagades ute i skogen är 47-åringen som nu greps i Umeå. Hans kamrat från utflykten i Untorp dog i samband med ett annat rån, berättar Conny Björklund.

Den nu 47-årige mannen dömdes till åtta års fängelse av Mora tingsrätt. Han påstod att han inte varit med om själva rånet utan anslutit sig efteråt. Den berättelsen trodde inte tingsrätten på.

- Vi lade ner fruktansvärt mycket jobb på den där utredningen och fick också beröm för det arbetet, säger Conny Björklund.

När Älvdalsrånet skedde var Carin Götblad vikarierande polismästare i Mora.

- Det här blev hennes elddop, konstaterar Conny Björklund.

Idag är Carin Götblad länspolismästare i Stockholm.

Annons