Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ulvskogs twittrande kastar smågrus i svensk-finländska relationer

De senaste dagarna har inte varit bra för europeisk tillit och sammanhållning. Överorden både före och efter uppgörelsen kring krispaketet till Grekland har varit många. Och här gör inte Twitter sitt bästa för att bygga relationer och samförstånd.

Särskilt illa blev det för Marita Ulvskog, delegationsledare för de svenska Socialdemokraterna i Europaparlamentet (och att kontot skulle vara kapat dementeras av pressekreteraren Lars Hagberg) under tisdagen som jämförde Finlands finansminister Alexander Stubb med de som mobbade Ulvskogs handikappade syster:

– Tja, det var killar som Alexander Stubb som mobbade min handikappade syster på skolgården. Eurokrisen avslöjar politik o politiker.

Uttalandet möttes snabbt av andra reaktioner på twitter:

– Men vad säger du? Du går inte enormt mkt för långt nu? Känns huvudlöst, skrev europaparlamentariken Fredrick Federley (C).

Samtidigt pågår Finlands motsvarighet till Almedalen där det under gårdagens diskuterades det svensk-finländska försvarssamarbetet. I debatten kom fram bland annat en finländsk oro för svenskt "soloseglande" och "äventyrligheter" som till exempel saudikrisen eftersom en försvarsallians måste ha en koordinerad utrikespolitik. Dessutom fanns spaningen att efter regeringsskiftena i Stockholm och Helsingfors inte längre finns samma momentum i försvarsdiskussionerna, samma tongångar kunde höras i Almedalen.

Marita Ulvskogs karaktärsmord på den finländske finansministern, som tidigare varit statsminister, utrikesminister, EU-minister och Europaparlamentariker förbättrar inte harmonin just nu. Det är något som Stefan Löfven, Margot Wallström och Peter Hultqvist behöver framföra med all önskvärd tydlighet till Ulvskog.

Förhoppningsvis håller Stubb och den finländska regeringen Ulvskogs twittrande för vad det är, ett pinsamt snedsteg, och har överseende med det. Sverige och Finland behöver inte smågrus för att förbättra sin säkerhetspolitiska situation, utan olja. Det krävs att båda sidor tar ansvar för smörjandet.