Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ultravasan Vasaloppetsnyhet nästa år

Nästa år planerar Vasaloppsorganisationen ytterligare ett "ben" att stå på: nyheten Ultravasan, ett 90 km långt terränglopp på klassisk mark mellan Sälen och Mora i augusti.

Vasaloppets vd, Anders Selling, lättade något på förlåten i samband med Mora Rotaryklubbs lunchmöte på måndagen, men officiellt kommer ultraloppet att presenteras efter det att Vasaloppets sommarvecka i år klarats av, först Cykelvasan nu till helgen och Vasastafetten helgen därpå.

Mora har ju en egen ultraloppskung, Jonas Buud, med färska internationella framgångar i bagaget. Han kommer, enligt Selling, att finnas med och hjälpa till med lanseringen av Vasaloppsorganisationens senaste "bebis". Buud är Europamästare och bland annat sjufaldig vinnare av Swiss Alpine Marathon 2007-2013.

Ultralånga lopp är alla lopp som är längre än ett maratonlopp, som ju alltid är 42 195 meter. Intresset för att springa extremt långa lopp har ökat på senare år. De största ultramaratonloppen hålls i Sydafrika. Comrades Marathon, 89 km långt, är världens största ultramaraton och går mellan Durban och Pietermaritzburg i skiftet maj/ juni. Loppet har arrangerats sedan 1921 och är alltså ett år äldre än självaste Vasaloppet och samlar runt 15 000 deltagare. I år blev Jonas Buud tvåa i detta lopp.

Återstår att se hur stor Ultravasan mellan Sälen och Mora kan bli, om årets sommarvecka med cykling (Cykelvasan) och löpning (Vasastafetten) så småningom kanske kan utvecklas till en veckas arrangemang vardera.