Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ulla har ett hus med utsikt till alla

Riv skiten, sa svågern.
Social katastrof, sa tonårsdottern.
Men de rustade upp rucklet – ett hus fullt med fönster.
Alla rummen har utsikt mot sjön, även toaletterna... I några fall har det krävts utbyggnader och ibland får man kika i snäva vinklar.

Det gula huset med gröna fönsterbågar ligger vid sjön Vällan utanför Falun. Sommartid hörs stojet från badplatsen vid Lilltorpet, och från dansbanan ljuder musik några kvällar i veckan. Flytvästklädda ungdomar ror förbi när Pralin är på besök. Om vintrarna är dammsjön med sina många bukter populär bland skridskoåkare.

– Det passerar mycket folk på sjön, jag tänkte att det kunde vara kul för dem att se lite av insidan av huset, säger Ulla Nygårds som köpte huset tillsammans med maken Klas 1991.

Då hade det hunnit förfalla. Svågern dömde alltså ut kåken, och dottern Karin utfärdade katastrofvarning. Men makarna satsade på varsam renovering.

– Vi tyckte det var roligt att behålla det gamla, hellre ett hus med historia och karaktär än en vanlig villa. Men visst har jag ibland längtat efter något mer lättskött, säger Ulla.

Huset byggdes som sommarvilla 1905 av trävaruhandlaren Lindström som också lät bygga husen intill åt sina döttrar, för rättvist skulle det vara.

Men de som gjorde själva jobbet för 111 år sedan tyckte inte att det var mycket bevänt med rättvisan här i världen. När makarna Nygårds renoverade huset hittade Ulla en hälsning från "arbetarslafvar" på väggen inne i en garderob.

"Här voro vi ett lag, 7 personer i detta nödens år 1905. Fram för allmän rösträtt. Bort med rusdrycker, militär, präster och alla klasslagar. Lefve friheten!" står det i sirlig blyerts.

– Visst är det häftigt, säger Ulla som ramat in brädbitarna med hälsningen – som alltså kommit ut ur garderoben och upp på väggen.

Även Ulla Nygårds har månat om rättvisan. När de renoverade huset bestämde hon att alla fyra barnen skulle ha utsikt från sina rum, liksom alla toaletter, och även köket som ligger åt vägen till.

– Vi har löst det genom att bygga burspråk, eller sätta dit en extra balkong, säger Ulla.

Till och med från toaletten som ligger åt vägen till kan man se Vällan, visserligen får man kika genom ett par fönster och en dörröppning, men ändå. Hon hade roligt när hon satt med ritningarna och räknade ut det.

– Om du står upp ser du sjön. Det är viktigt med en stunds ensamhet när man borstar tänderna. Särskilt som småbarnsförälder får du sällan vara ifred.

Energitänk och återvinning är viktigt för Ulla. Hon har solpaneler på uthuset, och kompletterar uppvärmningen med sjövärme. Under diskbänken finns en nyhet, en bokashi-kompost där mikrober snabbt förvandlar köksavfallet till jord. Det tunga jobbet att gräva om varmkomposter har hon tröttnat på.

När paret Nygårds tog över huset var köket mörkt och trångt, det var inte så noga hur hushållerskorna hade det på byggmästarens tid. Nu ser man Vällan från ett burspråk, och genom en dörröppning.

Det finns en hel del konsthantverk i huset - ett intresse för makarna Nygårds. Vävintresset kom från Ullas mor och maken Klas var vd på Alice Lunds väveri i Borlänge en tid. Det finns fina textilier från väveriet i hemmet.

Ute i trädgården samsas sparris med rosenbuskar, nyttigt förenas med ögonfägnad. Hönsen pickar och nere vid bryggan ligger en bohus-eka, Ullas pärla, som hon och barnbarnen seglar ibland.

I huset och på gården finns olika vrår där hon sitter, njuter och läser. Solen står ju olika högt och i olika vinklar.

Men sommarvillan som blivit vinterbonad innebär förstås en hel del hårt arbete. Fönstren rustade hon för sju år sedan, snart är det dags igen. Den gröna färgen valde Ulla Nygårds eftersom den är vacker mot snön på vintern, och rundade profiler på fönsterbågarnas kanter ger ett mjukare intryck.

– Jag har bestämt mig för att jag gillar att renovera fönster, jag har ju inget annat val, säger Ulla Nygårds.

Knepet – förutom att välja arbetsglädje – är att inte ta för många bågar och foder i taget.