Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ulla en engagerad lotta

– En gång lotta alltid lotta! Det framhåller med eftertryck Ulla Bäckström som varit med i lottarörelsen sedan 1955. Ulla som ägnat frivilligförsvaret åtskillig tid och mycket engagemang firar nu sin 75-årsdag som lotta.

– Det är lottorna som varit mitt liv, säger Ulla Bäckström och efter 57 år inom lottarörelsen är det knappast någon överdrift.

Ulla deltog i sitt första lottamöte 1955. Det var i Västerås och hon blev då flyglotta.

I Västerås träffade Ulla också sin blivande make, optikern Ingemar som hon nu varit gift med i 52 år. Det var 1958 och de kom 1960 till Borlänge.

Familjens fasta punkt i tillvaron var under många år Ängesgårdarna och villan där tre döttrar växte upp.

Efter flytten till Dalarna blev Ulla armélotta, knuten till I 13 i Falun. I yrkeslivet arbetade Ulla bland annat nio år på ICA Kvarnen i Kvarnsveden. Det gjorde hon som kontorist med en rad arbetsuppgifter.

Men främst var det frivilligförsvaret och lottorna Ulla kom att ägna sig åt. Då det främst handlade om ideellt arbete var det en verksamhet som gav klen ekonomisk utdelning.

Men, konstaterar Ulla i dag, arbetet inom lottarörelsen gav mycket annat som var positivt. Fint kamratskap, viktiga insatser och många minnesvärda upplevelser är något av det som kan föras in på pluskontot.

– Intresset för frivilligförsvaret och lottarna är tyvärr svagt i dag. Då det gäller vår utbildning inom lottakåren är den inriktad på utlandstjänst, säger Ulla Bäckström som anser att lottorna fortfarande har viktiga uppgifter även på hemmaplan.

Ulla var på 1960-talet unglottaledare i Borlänge och blev 1979 kårchef i Tunabygdens Lottakår, som blev Borlänge Lottakår. Uppdraget som kårchef hade Ulla Bäckström i 25 år. Omorganisation på riksplanet, kärvare ekonomiska villkor för de lokala lottakårerna och få aktiva medlemmar. Det var bakgrunden till beslutet att avveckla Borlänge Lottakår.

Ett beslut som togs vid en extra årsstämma i augusti 2009.

– Det fanns ingen som ville ta över efter oss äldre i styrelsen. Vi kunde inte fortsätta som egen lottakår, förklarar Ulla nedläggningsbeslutet för tre år sedan.

Ulla som i 12 år även hade uppdraget som förbundssekreterare i Dalarens Lottaförbund är numera medlem i Falubygdens Lottakår.

– Även om jag inte längre är aktiv, fortsätter jag som medlem, lovar Ulla.

Föreningsuppdrag har Ulla fortfarande, det gäller nu Borlänge Pensionärsbowlare där hon och maken Ingemar är aktiva spelare.

Ulla är ordförande för Pensionärsbowlarna, Ingemar har uppdraget som föreningens sekreterare.

– Bowling är en givande hobby, lovar Ulla och Ingemar.

Måla keramik är också en hobby Ulla gärna varmt förespråkar. En garanterat stimulerande hobby.