Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ulf Berg lovar vara i fin oppositionsform i höst

Ulf Berg (M) skalar av alla tunga politiska uppdrag - för att orka satsa på nya uppdraget i landstinget. Han ska även skala bort annat.
– Vikten ska ned. När jag tillträder som oppositionsråd i höst ska jag åter väga tvåsiffrigt, säger han.

Tidigare i veckan berättade DT att riksdagsledamoten Ulf Berg hoppar av riksdagen för att bli nytt oppositionsråd i landstinget Dalarna i höst.

Det som inte framgått är att han också beslutat lämna mångåriga ordförandeskapet för Moderaterna i länet. Tidigare har han också lämnat uppdraget som partiets talesperson för landsbygdsfrågor.

– Det var i höstas jag insåg att jag måste ändra på något. Jag kom inte ens ihåg när jag senast hade besökt min 92-åriga mor. All vaken tid gick åt till politiken. Jag var väl på väg mot den berömda väggen - och insåg att jag måste göra något, säger han.

Han beslutade under hösten att lämna posten som partiets nationella talesperson i landsbygdsfrågor. Samtidigt växte tankarna på att lämna riksdagspolitiken, som han var djupt engagerad i på olika politiska fronter.

– Jag insåg att jag måste skala ned. Ta det lugnare. Nya landstingsuppdraget är i och för sig också tungt och viktigt, men att gå till det uppdraget gör att jag exempelvis har möjligt att sova i min egen säng de flesta nätterna i veckan. Närheten till hem och familj kommer ge mycket kraft tillbaka, säger han.

Tanken på det psykiska och fysiska välbefinnandet är numera högt prioriterat.

– Jag kommer tänka mer på mig själv, jag ska exempelvis börja motionera mer. Jag väger i dag mer än 40 kilo över det jag gjorde när jag stod i bandymålet i Liljan. Det ska jag ändra på.

– Jag sticker ut hakan. När jag tillträder som oppositionsråd ska jag åter väga tvåsiffrigt. Nu väger jag 110 kilo, säger Ulf Berg.

Under våren ska partiet vaska fram en ny länsordförande.

– Vem det blir har jag ingen aning om. Jag vill heller inte lägga mig i det. Det är aldrig bra i politiken att någon utser sin egen efterträdare. Jag kommer kanske dock bli kvar i förbundsstyrelsen i länet - om partiet vill det - som partiets företrädare för landstinget, säger Ulf Berg.