Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ugandier besöker givargrupper

Under åtta år har Hedemora Röda Korset-krets hjälpt till att bygga upp en Röda Korset organisation i Katakwi i Uganda. Nu besöker tre ugandier Hedemora för att visa hur mycket hjälpen betytt.

Annons

– Vi är här för att visa vår tacksamhet. Här driver ni en second hand affär och skänker en del av era inkomster till oss. Arbetet i era kretsar har hjälpt oss mycket, säger Nassar Abud Nandaha.

Han är numera anställd på heltid hos Röda Korset i Katakwi, som ligger längst upp i nordöstra Uganda. Det är första gången han besöker Sverige.

– Vi är här på ett kulturellt utbyte, för att lära av er och för att visa hur vi arbetar, säger Elizabeth Apolot, styrelseledamot i Röda Korset i Katakwi.

Att det blev just Katakwi som Rödakorskretsen i Hedemora valde att stödja ekonomiskt var ingen slump, berättar Gunborg Morén som besökt området sex gånger.

– De behövde hjälpen mest. I flyktinglägren där finns varken vatten, sjukvård eller skola – de har ingenting, säger hon.

Det började med att 90 plaststolar köptes in. Dessa kunde ugandierna hyra ut och få sig en inkomst på.

Sedan dess har en musik- och sygrupp blivit till, en ungdomsgrupp arbetar med agroforestry och flyktingläger har fått kit med förnödenheter. Informationsspridning kring hiv och byggandet av ett Röda Kors-center har också blivit verklighet. Medlemmarna har ökat från 300 till 900.

– Innan hade vi bara ett litet kyffe till kontor, nu har vi vårt egna center, säger Nassar Abud Nandaha med stolthet i rösten.

Han har dessutom fått en idé under sin visit i Hedemora – att starta en egen second hand shop i Katakwi.

– Vi har en massa grejer hemma hos mig, det behöver inte vara så svårt. Om de kan göra det här i Hedemora och i Avesta, så varför inte vi?

Förutom att ha besökt Röda Korset i Avesta och Borlänge, som också bidragit med pengar, har de tre gästerna hunnit gå på ishockey i Hedemora – en upplevelse Moses Martin Itolét sent kommer att glömma.

– Jag ville själv spela! Det såg så roligt ut, säger han och skiner upp.

År 2014 ska projektet, som samlat in minst 50 000 kronor årligen till Katakwi, fasas ut.

– Det har haft en enorm betydelse för dem. Det har lett till att Röda Korset fått status där. Nu kan deras organisation hjälpa andra när det blir torka, svält och översvämningar, säger Gunborg Morén.

Men det personliga utbytet tror hon inte kommer att avslutas.

– Nej, det tror jag inte. Jag har lärt mig fantastiskt mycket och fått möta så många människor och öden, säger hon.